József lejtősakna (Bányamúzeum)

Ipari műemlék
nyersanyagtermelés
bányászati létesítmény
lejtakna
Salgótarján Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Járatai mintegy 280 m hosszúak. Rácsos kapuja előtt balra lármafa (klopacska), jobbra a bányatelep egykori haranglábja. A földalatti bányarendszerben ma muzeális gépek, vágathálózat, portálé, bemeneti tárórész, lejtős szállítóvágat, homokkőbe vágott, biztosítás nélküli vágatrész, légvágat és gurító - zömében az eredeti állapotokat megőrizve - reprezentálja a szénbányászat technológiáját, eszközeit. A szénmező 1879-1951 között működött. Az alsó széntelepeket a József lejtősaknával közelítették meg 1937-ben, 1951-ben felhagytak művelésével. 1965 óta múzeum. Ipari műemlék.
külső leírás:
József lejtakna mintegy 280 m hosszú járatai. Rácsos kapuja előtt balra lármafa (klopacska), jobbra a bányatelep egykori haranglábja.
Eredetleg bánya.

A bányászati múzeum és környezete nagyon szép tiszta rendezett. Az előző képekhez viszonyítva talán egy kis fejlesztésen is keresztül mehetett.