Római katolikus plébániaház és különálló pince

plébánia
r.k. plébánia
Balassagyarmat Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Szabadon álló, U alaprajzú, földszintes, nyeregtetős épület. Utcai homlokzatán timpanonos középrizalit, a timpanonban apró fülke, benne Mária-szobor. A két hátranyúló szárny udvari homlokzata tornácos, falazott pillérekkel. Egytraktusos, a középszárnyban udvari folyosóval, a helyiségek teknő-, illetve tükörboltozatosak. Az udvarban téglalap alaprajzú, felülkontyolt tetejű, félig nyitott gazdasági épület; ehhez kapcsolódik K-i oldalán a félnyereg-tetős pincelejárat. A pince tere négyosztatú, középpillérrel, csehsüveg boltozatos szakaszokkal, előtérrel. A 18. század második felében épült, L alaprajzúból U alaprajzúvá az 1930-as években építették ki.
külső leírás:
Szabadon álló U alaprajzú földszintes ház nyeregtetővel palafedéssel. Udvarában téglalap alaprajzú, felülkontyolt tetejű cseréppel fedett, félig nyitott gazdasági épület áll. Mellette található a különálló pince: 9 lépcső melyen van a föld alatt boltozott lejárója előtérben folytatódik, amelyből balra négyosztatú tér nyílik. A szakaszokat hevederekkel tagolt cseh süvegboltozat fedi.
A plébániaépület főhomlokzata 4 tengelyes, a két középső rizalitot alkot. A rizalitot háromszögoromzat koronázza. Alul lábazat, fölül egyrészes párkány határolja a félmezőt, a tengelyeket lizénák fogják közre. Az ablakok állótéglány alakúak, egyszerű szalagkerettel. A tympanon félköríves záródású, kisméretű fülkéjében Mária- szobor áll.
A homlokzat - és rizalit sarkai is - vájatottak.
A bejárat felőli oldalhomlokzatot csak az 5 , a főhomlokzatéval megegyező kialakítású ablak tagolja, a másikat még az sem. A két szárny udvari homlokzata tornácos, négyszögű pillérekkel.

Állapota nagyon jó. Most nem tudtunk az udvarba bemenni.