Benczúr-mauzóleum

temetkezési emlék
sírbolt
Balassagyarmat Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Kovácsoltvas kerítéssel körülvett területen álló síremlék. Hat lépcsőfok magas alépítményre helyezett, a koporsót magában foglaló négyzetes talapzat, sarkain korinthoszi oszlopok. Az oszlopokon széles főpárkány, fölötte sátortető, csúcsán keresztvirág. A talapzat homlokoldalán két géniusz között márványtáblán a festő neve, a párkány képszékében szárnyas oroszlánok között ugyanezen az oldalon a festő domborművű mellképe medalionban, a hátsón kereszt, a két oldalsón címerpajzs.
A temető szántófölddel határos szélén bekerített területen álló síremlék.
Kerítésének kapuja kovácsoltvas, indaíszes. Maga a síremlék 6 lépcsőfok magas talapzaton emelkedik. A koporsót magában foglaló négyzetes alépítménye 4 sarkán korinthoszi oszlopok, rajtuk a főpárkány, fölöttre lépcsőzetes sátortető, csúcsán keresztvirág. Az alépítmény homlokoldalán puttósított géniusz alakja közötti márványtáblán a festő neve, a párkány képszékében szárnyas oroszlánok között ezen az oldalon a festő dombormű mellképe medallionban,a hátsó kereszt, a két oldalsón címerpajzs látható.

Változatlan állapotban van.