parasztház
Balassagyarmat Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Az utcavonallal párhuzamos hossztengellyel épült ház. Téglalap alaprajzú, kő alépítménnyel, mindkét végén alsó csonkakontyolt nyeregtetővel, fűrészelt díszítésű deszkaoromzata kettőskereszttel és szívvel díszített, monogrammal és 1909-es évszámmal. Orom- és oldaltornácos, faoszlopokkal. Egytraktusos, hagyományos beosztású, gerendás famennyezettel. Alápincézett. Népi műemlék.
külső leírás:
Az utcavonallal párhuzamosan épült, egysoros alaprajzú épület. Falazata kő alapon vályog fehérre meszelve. Tetőzete mindkét végén alul csonkakontyolt nyeregtető, cserépfedéssel. Oromzata fűrészelt díszes deszkaoromzat 1909-es évszámmal és monogrammal. Az épület alápincézett, ajtaja szegmensíves fülkében ülő egyenes záródású ajtó. Két hosszabb és az utcára néző rövidebb homlokzata 2-2 tengelyes, ablakai eredeti, hatszemes nyílászárók. Homloktornáca faoszlopos, fakorlátos. Az ablakalja betonozott.

Az épület jó állapotban van. Még így tél idején is elég nagy a takarás!