Lakóház (Polgármesteri Hivatal)

parasztház
Balassagyarmat Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Fésűs beépítésben álló, téglalap alaprajzú ház, kő alépítménnyel, az utcai végén alsó csonkakontyolt nyeregtetővel, fűrészelt díszítésű deszkaoromzattal (kereszt, szív, kör). Orom- és oldaltornácos, faoszlopokkal, fűrészelt díszítésű deszkamellvéddel. Alépítménye utcai homlokzatának közepén pincebejárat. Eredetileg egytraktusos, átalakított belső, gerendás fafödémmel. Pitvarában hasábkemence. Népi műemlék.
külső leírás:
Szalagtelken fésűs, utcavonalas beépítésű eredetileg egysoros beosztású épület. Falazata kő alapon vályog fehérre meszelt. Tetőzete alul csonkakontyolt nyeregtető cserépfedéssel. Udvari és udvari homlokzata előtt faragott faoszlopos, mellvédes téglával burkolt homloktornác húzódik. Nyílászárói barnára pácoltak. Utcai szobája alápincézett, bejárata az utcafrontról nyílik.

Szép állapotban.