Megújulásunk támogatója:  

Római katolikus templom

azonosító:
6554
törzsszám:
5679
szélesség (lat):
N 47° 57,572'
hosszúság (lon):
E 19° 25,983'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Szakrális építmény
eredeti főtípus:
templom
eredeti típus:
r.k. templom
megye:
Nógrád
helység:
helyrajzi szám:
236
település KSH kódja:
22594
földhivatal:
Balassagyarmat Körzeti Földhivatal
állapot:
rövid leírás:
Dombon, szabadon álló, T alaprajzú templom. Középkori része - a T vízszintes szára - egyhajós, keletelt, nyeregtetős templom, Ny-i homlokzata előtt nyolcszögű, támpilléres toronnyal, a torony D-i oldalán lépcsőtoronnyal, a hajóval azonos szélességű, poligonális záródású, támpilléres szentéllyel, bejárati előcsarnokkal. Az É-i hajófalhoz sekrestye kapcsolódik. A szentély és a torony ablakai gótikusak, javarészt csúcsívesek. Ennek a templomnak a D-i hajófalához 1934-ben téglalap alaprajzú, támpilléres, nyeregtetős új hajó - a T függőleges szára - épült, K-i oldalán nyeregtetős bejárati előcsarnokkal. Ezáltal a középkori templom vált a megnagyobbított templom szentélyévé. A középkori rész famennyezetes, bejárati oldalán karzat. A karzatalja csehsüveg boltozatos, a sekrestye bordás keresztboltozatos, zárókővel. Gótikus bejárat, karzatfeljáró nyílása, sekrestyeajtó, szentségtartó, talapzattal, keresztelőmedence. Berendezés: főoltár, 1689, oltárkép, 19. század; Immaculata-szobor, 18. század. Az új hajó síkmennyezetes. Építtette Csór Tamás királyi főajtónálló 1344-ben. Tornya a 16. század elején épült, karzata a 18. század végén. 1934-ben bővítették, térszerkezetét gyökeresen megváltoztatták (építész: Lux Kálmán).
külső leírás:
Domb tetején szabadon álló, T alaprajzú, bővítményekkel ellátott templom. T alakját a következőképpen kapta: a gótikus, egyhajós, a nyolcszög három oldalával záródó,a hajóval egy magasságú és szélességű szentélyű. A homlokzat síkja előtt emelkedő, erőteljes tornyú kis templom déli hajófalához 1934-ben Lux Kálmán téglalap alaprajzú új hajót illesztett, ezáltal a régi templom vált a megnagyobbított templom szentélyévé. A torony fémlemezzel, a régi templom cseréppel, az új nyeregtetős hajó palával fedett.
A régi templom északi oldalához kapcsolódik a sekrestye és a bejárat előcsarnoka, az új hajó keleti oldalán nyíló bejárat szintjén előcsarnokos. A torony délkeleti sarkához kör alaprajzú lépcsőtorony kapcsolódik. Maga a torony négyszög alaprajzból a karzatszint magasságában már nyolcszögűvé alakul.
A templom falait körben támpillérek tagolják. Szentélyén két, tornyának legfelső szintjén nyolc, az alatta levő két szintjén négy-négy lándszaablak nyíilik. A torony alján és a lépcsőtornyon további lőrésablakok. Az új hajó ablakai félköríves záródásúak, keret nélküliek. Ugyanitt a végfalak és a bejárati csarnok falát félköríves záródású, bemélyülő faltükör tagolja, a bejárati csarnok esetében az oszlopszerű képződményeken nyugszik.
Domb tetején szabadon álló, T alaprajzú, bővítményekkel ellátott templom. T alakját a következőképpen kapta: a gótikus, egyhajós, a nyolcszög három oldalával záródó, a hajóval egy magasságú és szélességű szentélyű és a homlokzatsíkja előtt emelkedő, erőteljes tornyú kis templom déli hajófalához 1934-ben Lux Kálmán téglalap alaprajzú új hajót illesztett, ezáltal a régi templom vált a megnagyobbított templom szentélyévé. A torony fémlemezzel, a régi templom cseréppel, az új, nyeregtetős hajó palával fedett.
A régi templom északi oldalához kapcsolódik a sekrestye és a bejárat előcsarnoka, az új hajó keleti oldalán nyíló bejárat szintén előcsarnokos. A torony délkeleti sarkához kör alaprajzú lépcsőtorony kapcsolódik. Maga a torony négyszög alaprajzból a karzatszint magasságában már nyolcszögűvé alakul.
A templom falait körben támpillérek tagolják. Szentélyén két, tornyának legfelső szintjén nyolc, az alatta levő két szintjén négy-négy lándzsaablak nyílik. A torony alján és a lépcsőtornyon további lőrésablakok. Az új hajó ablakai félköríves záródásúak, keret nélkül. Ugyanitt a végfalat és a bejárati csarnok falát félköríves záródású, bemélyülő faltükör tagolja, a bejárati csarnok esetében ez oszlopszerű képződményeken nyugszik.

Állapotjelentések

2016.08.18 12:54 ngabi állapot: 5 - pont: 33

Kifogástalan állapotú templom, a füvet kaszálták és takarítottak utána

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Lakóépület (0.865 km)
Lakóépület (0.869 km)
Lakóépület (0.877 km)
Lakóépület (0.896 km)
Lakóépület (0.904 km)
Lakóépület (0.917 km)
Lakóépület (0.928 km)
Lakóépület (0.934 km)
Lakóépület (0.948 km)
Lakóépület (0.959 km)