Madách-kúria (Madách Imre Emlékmúzeum)

Balassagyarmat Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Dombon, parkban, szabadon álló, U alaprajzú, földszintes épület, kontytetővel. Középső szárnyának DNy-i (hátsó) homlokzatán pilaszteres, timpanonos középrizalit, ÉK-i homlokzatán falazott pilléres tornác, beüvegezett nyílásokkal. Egytraktusos, oldalfolyosóval, síkmennyezetes helyiségekkel. Épült a 19. század első felében. A költő édesanyja, Majthényi Anna révén, hozományként került a Madách családba, majd Madách Imre házassági ajándékként kapta meg édesanyjától. Madách 1844 decemberétől 1853 szeptemberéig lakott Csesztvén. Elköltözése után öccse, Madách Károly az épületet 1864-ben átépíttette.
külső leírás:
Dombon szabadonálló U alaprazjú földszintes épület, hátsó homlokzatán háromszögoromzatos középrizalittal, elülsön öt szakaszos, pilléres, beüvegezett tornáccal. Kontytetője cseréppel fedett.
Az éületen lábazat és kétrészes párkány fut körbe, a nyílások állótéglány alakúak, egyeneszáródűsúak. Az ablakok tagolt szalagkeretesek, a rizalit középtengelyében a DK-i oldalhomlokzaton nyíló három ajtó kereteletlen, a főhomlokzat D-i sarkán nyíló pincelejárat fakeretes. A bejáratok néhány lépcsőfokkal megemelve. A homlokzatok és a rizalit széleit toszkán pilaszterek zárják le, a tornác pillérei ugyanilyen típusúak. A rizatit timpanonjában ovális alakú, tagolt szalagkeretes vaknyílás. A főhomlokzat 2+1+5 pillérköz+1+2, az oldalhomlokzatok 3, a hátsó homlokzat 4+3+4 tengelyesek.
Dombon szabadonálló, U alaprajzú földszintes épület, hátsó homlokzatán háromszögoromzatos középrizalittal, elülsőn öt szakaszos, pilléres, beüvegezett tornáccal. Kontytetője cseréppel fedett.
Az épületen lábazat és kétrészes párkány fut körbe, a nyílások állótéglány alakúak, egyeneszáródásúak. Az ablakok tagolt szalagkeretesek, a rizalit középtengelyében a DK-i oldalhomlokzaton és az ÉNy-i oldalhomlokzaton nyíló három ajtó kereteletlen, a főhomlokzat D-i sarkán nyíló pincelejárat fakeretes. A bejáratok néhány lépcsőfokkal megemelve. A homlokzatok és a rizalit széleit toszkán pilaszterek zárják le, a tornác pillérei ugyanilyen típusúak. A rizalit timpanonjában ovális alakú, tagolt szalagkeretes vaknyílás.
A főhomlokzat 2 + 1 + 5 pillérköz + 1 + 2, az oldalhomlokzatok 3, a hátsó homlokzat 4 + 3 + 4 tengelyes.
1998. június 30-ánadták át a felújítás után, a múzeum 1983 óta működik benne.

Az épület állapota szép, a felújítás kész ( másfél éve) a kiállítás is jó.