Megújulásunk támogatója:  

Vízimalom

azonosító:
6336
törzsszám:
2625
szélesség (lat):
N 47° 41,919'
hosszúság (lon):
E 18° 15,880'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Ipari műemlék
eredeti főtípus:
feldolgozó ipar
eredeti típus:
élelmiszeripari üzem
eredeti altípus:
élelmiszeripari malom
jelenlegi kategória:
Ipari műemlék
jelenlegi főtípus:
feldolgozó ipar
jelenlegi típus:
élelmiszeripari üzem
jelenlegi altípus:
élelmiszeripari malom
megye:
Komárom-Esztergom
helység:
helyrajzi szám:
212, 209
település KSH kódja:
20163
földhivatal:
Tata Körzeti Földhivatal
állapot:
Pusztuló
rövid leírás:
Szabadon álló, téglalap alaprajzú, nyeregtetős malomépület, Ny-i oldalához épült alacsonyabb, félnyeregtetős toldalékkal. Belsőben faragott oszlopokkal alátámasztott födém, az egykori malom szerkezetének részeivel, vörös mészkő zsilippel. A telken több melléképület. Építtette az Esterházy család a 18. század második felében. A malom K-i homlokzata melletti malomárkon, az épület ÉK-i sarkához épülve, téglahíd (trsz.: 2623).
külső leírás:
Szabadonálló, téglány alaprajzú, cseréppel fedett nyeregtetős malomépület, az épület nyugati oldalához, annak teljes hosszában ragasztott toldalékkal.
Keleti homlokzata mellett fut a malomárok, melyen - az épület északkeleti sarkán - téglahíd ível át. Az épület délkeleti sarkán egy malomkerék maradványai még fellelhetők.
Keleti homlokzata alsó részén - a jelenleg is meglévő malomkerék mellett - két további kerék lenyomata látható. Ugyanakkor a malomárokban csupán egy korábbi kerék betonozása figyelhető meg. Ezek alapján föltehető, hogy a korábban háromkerekes malmot később kétkerekessé alakították.
A homlokzat középső része három ablaktengelyes, az ablakok egyszerű állótéglány alakú nyílások, jelenleg nyílászárók nélkül.
A homlokzat felső részén az előző szint 1. és 2. tengelye felett nyílik ablak, ezek szintén nyílászárók nélküli, de négyzetes ablakok. A homlokzat kb. a közepéig kváderkövekből, e fölött téglából rakott.
Az északi homlokzat közepén egy kétszárnyú faajtó látható, tőle jobbra és balra egy-egy fekvőtéglány alakú, nyílászáró nélküli ablak látható, a bal oldaliban vasráccsal. Feljebb két szinten elhelyezett 2-2 - szintén fekvőtéglány alakú - ablak figyelhető meg, majd az oromzatban egy újabb ugyanilyen nyílás nyílik.
Az északi homlokzat toldalékrészében egymás fölött elhelyezett 2 ablak látható. Közülük az alsó a régebbi rész fekvőtéglány ablakaival egyezik, a felső egy kis állótéglány alakú ablak.
A nyugati homlokzatot teljes hosszában a todalék foglalja el, mely egy félnyeregtetővel kapcsolódik a korábbi részhez. A bővítmény téglából falazott.
Balról először egy faajtó figyelhető meg, amely egy modern téglával elfalazott nagyobb nyílás beszűkítésekor jött létre. Tőle jobbra, a homlokzat közepén egy szegmensíves záródású ablak látható. Tovább egy szintén szegmensíves záródású ajtó következik, majd egy nagy, állótéglány alakú ablak zárja a homlokzatot. Utóbbi két nyílás még a toldalékhoz képest is utólagos.
A déli homlokzaton a toldalékban egy állótéglány ablak nyílik a földszinten. Feljebb egy padlásajtó nyílik. A régi rész alján két állótéglány alakú, vasrácsos ablak nyílik a jelenlegi járószint szintjében. Az épület földszintjének jobb sarkán pedig egy bejárati ajtó nyílik. A középtengely fölött két újabb ablaktengely látható, előttük kis vaserkély látható. A 2. tengely mellett még egy fekvőtéglány ablak nyílik. Az oromzatban egy újabb ablak nyílik, ehhez szintén vaserkély csatlakozik.
Az épület délnyugati részéhez vörösmészkőből készült zsilip csatlakozik.
állapot leírása:
Jelenleg (1999) üresen áll.

Állapotjelentések

2009.03.28 11:15 klo állapot: 5 - koordináta: N 47° 41,896' E 18° 15,893' - pont: 5

Tökéletes állapotban van mind a malom, mind a környezete.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Temetőkereszt (0.231 km)
Római út (3.613 km)
Lakóépület (4.863 km)
Berta-malom (5.663 km)