Esztergom Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Zártsorú beépítésben álló, L alaprajzú, földszintes, nyeregtetős épület. Utcai homlokzatának D-i tengelyében vízszintes záródású kapu. Síkmennyezetes helyiségek, részben historizáló nyílászárók. A 20. században bővítették. Az udvari szárny K-i oldalához földszintes, félnyeregtetős toldaléképület csatlakozik.
külső leírás:
Zártsorú beépítésű, déli tájolású, négyszögletes belső udvart északi, déli és keleti irányból közrefogó, földszintes, barokk lakóház.
A homlokzat négyaxisos, magas lábazat húzódik végig rajta. A nyílások egyenes záródásúak, a kapu az első tengelyben áll. Az ablakokban lévő fa keretek faragottak. A kapu gyámos lezárású. Tagolt főpárkány koronázza a homlokzatot. A házat cserépfedésű, kontyolt nyeregtető fedi.
A hátsó traktus a városfalon áll.

Az első jelentésen még volt egy rendes kapuépítmény a ház mellett, most már csak a vasajtó. Emiatt a 8 számú épület jobb oldalán is sérülés keletkezett. (kép)