Genersich-ház

polgárház
városi polgárház
polgárház
városi polgárház
Esztergom Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Zártsorú beépítésben álló, keretes beépítésű épület, amelyet az utcai homlokzat kivételével 1995-2002 között elbontottak és újat emeltek helyére. Utcai homlokzatának É-i végében egyenes záródású gyalog-, mellette bejárati kapu. Udvarán a Hévízfürdő tornya, Hévízi-torony. A D-i városfal és a külső nagy sánc közötti árokban, az 1605 után létesített török kori fürdő romjai, melyet a 19. század közepén nagyméretű feltöltéssel eltemettek. Építtette a Genersich család 1890 körül.
külső leírás:
Zártsorú beépítésű, földszintes épület. Bajcsy-Zsilinszky utcára néző főhomlokzat hattengelyes; végigfutó tagozott lábazat; konzolsoron nyugvó tagozott koronázó párkány. Homlokzaton balra eső négy tengelyben egyenes záródású keresztosztós ablakok félköríves keretben. Kiülő tagozott könyöklőpárkány; kétoldalt rozettadíszes fejezetű toszkán pilaszterek; ablak felett bemélyedő kagylódísz tagozott bélletes, félköríves kereteléssel lezárva. Ablakok alatt fekvő téglány alakú mélyített faltükör. Ablakok között és szélsők mellett erőteljesebben kiülő lábazat; ezen álló téglány alakú, kiülő falsáv; ezen tagozott rozettadíszes lábazatú, kannelúrázott törzsű, korintoszi fejezetű pilaszter nyúlik fel a koronázópárkányig. Homlokzat jobb szélén két, 2:1 szélességi arányú, azonos magasságú, egyenes záródású nyílás. Mindkét nyílás tagozott, keskeny vakolatdíszes keretben; bal oldali szélesebb kapunyílás felett két, jobb oldali keskenyebb ajtónyílás felett egy - nyílásokkal egyező szélességű - fekvő téglány alakú, bemélyedő faltükörrel díszített sáv; rajta tagozott párkány. Kapu felett szemöldökdíszként két voluta közt elhelyezett inda- és kagylódísszel övezett groteszk fej. Cserépfedésű nyeregtetős épület.
állapot leírása:
Felújított homlokzat mögül eredeti épület lebontva, mögötte jelenleg építés alatt álló, teljes egészében új épület.

Nagyon szépen rendben tartott épület.

Fürdő Szálló (0.061 km)