Lakóház és kékfestő műhely

polgárház
városi polgárház
polgárház
városi polgárház
Esztergom Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Zártsorú beépítésben álló, keretes beépítésű saroképület, nyereg- és csonkakontyolt nyeregtetőkkel. Szárnyai földszintesek, kivéve a Czuczor Gergely u.-i szárny egy részét, amely egyemeletes. A Bajcsy-Zsilinszky u.-i szárny középtengelyében szegmentíves kapu. Ennek a szárnynak udvari homlokzatán, a bejárati kapu két oldalán egy-egy, faszerkezetű, beüvegezett tornác. Az É-i udvari szárny felett faszerkezetes szárítópadlás. A kapualj eklektikus vakolatdíszű. Síkmennyezetes belső terek. A Czuczor Gergely u.-i emeletes szárnyban egykor kékfestő műhely működött. Épült az 19. század második felében. A 20. században többször átalakítva.
A Bajcsy-Zsilinszky utca és a Czuczor Gergely utca íves találkozásánál álló sarokház.
Bajcsy-Zsilinszky utcai homlokzata földszintes. Homlokzat közepén kétszárnyú szegmensíves kapu, kazettás szárnyakkal. Kapu két oldalán két-két szegmensíves ablak, ezektől jobbra valamint balra egy-egy, közös szegmensíves keretben lévő dupla (négyszárnyú) szegmensíves ablak. Tagolt profilú, szegmensíves keretű nyílások között kő lábazaton álló, toszkán fejezetű, kváderes pilaszterek. Teljes párkányzat, képszékében faltükrök, pilaszterek között fogrovat. Ablakok alatt faltükör, ablakok fölött sugaras kvádert utánzó vakolatdísz. Kapu fölött sugaras kvádert utánzó vakolatdísz; kapukeret felső záradékába metsződő ék. Cserépborítású sátortető.

Czuczor Gergely utcai dísztelen homlokzat bal oldalán konytolt tetejű, egyszintes épület, két álló téglány alakú ablakkal, mellette ajtó téglafalban, majd jobb oldali épületrészhez csatlakozó félnyeregtetős épületrész, álló téglány alakú ablakkal. Jobb oldali épületrész homlokzata kétszer kismértékben megtört. Alsó szinten balról jobbra egyszerű ajtó, kisméretű, álló téglány alakú ablak, majd felül üvegezett négyszárnyú ajtó, végül fekvő téglány alakú ablak. Felső szinten szakaszonként egy-egy álló téglány alakú ablak, melyek közül bal oldaliak újak, jobb oldali eredeti, szalagkeretes. Cserépborítású csonkakontyos tető.

A Bajcsy-Zsilinszky és a Czuczor Gergely utcai homlokzat közötti fal tagolatlan. Bajcsy-Zsilinszky utca felőli részen magas tűzfal, Czuczor Gergely utca felőli részen homorú negyedköríves párkány fölött visszalépő újabb, alacsony fal. A Bajcsy-Zsilinszky utca felőli falszakasz Czuczor Gergely utca felőli részén pince szellőzőnyílása.

Udvar:
Gazdag architekturájú kapualj. Kapualjban oldalanként üres falszakasz, kettős konzolfejezetű pilaszter, kettős faltükördíszű mező, majd szorosan egymás mellett két, kettős konzolfejezetű pilaszter, közükben faltükörrel, majd kettős faltükördíszű mező, kettős konzolfejezetű pilaszter, üres falszakasz, majd széles, egyszerű pilaszter. Kettős faltükördíszű mezők fölött fekvő téglány alakú faltükrök. Kapualj sík mennyezetén pilaszterek fölött erős gerendaáthidalások, közöttük kapualj mennyezetén téglány alakú faltükrök.
Bajcsy-Zsilinszky utcai szárny udvari homlokzatán oldalanként favázas tornác, alul fűrészelt rácsbetéttel (bal oldalon eredeti, jobb oldalon elpusztult, deszkával pótolt), felette kazettás üvegezéssel, kapualj felé néző oldalukon kétszárnyú ajtóval, ajtók fölött kazettás világítóablakkal.
Jobb szárny udvari homlokzatán ajtó, két álló téglány alakú ablak, új ajtó. Jobb szárny előtt húzódó járószint előtt pincelejárat. Jobb szárny végén ötszög négy oldalával határolt falú beugró; beugróban épülettömb Bajcsy-Zsilinszky utca és Czuczor Gergely utca közötti falával párhuzamos falon ajtó.
Bal szárny udvari homlokzatán három lépcsőfok után tornác, vaskorlát megmaradt oszlopaival. Homlokzaton három, függőleges káváján élszedett peremű ablak, majd ajtó, tornác végén padlásra vezető fa lépcső. Félnyeregtetőn felül, tőle keskenyebb, zsalugáteres fa szövetszárító-padlás.
Bal szárnyhoz csatlakozó keskenyebb szárny; homlokzatán ajtó, két ablak. Ehhez szélesebb épületrész csatlakozik, melynek bal oldali épületszárny udvari homlokzatára merőleges, Bajcsy-Zsilinszky utca felé néző keskeny szakaszán ajtó, bal oldali épületszárny udvari homlokzatával párhuzamos homlokzatán ablak.
Udvar kapuval átellenes részén épülettömb, udvar felé néző deszkaoromzattal, homlokzatánjobbra ajtó, balra álló téglány alakú ablak. Épületrész előtt terasz; terasz jobb oldalán pincébe vezető lépcső. Az egész épület alápincézve. Cserépborítású nyereg- és félnyereg-tetők.
Udvari hátsó épületszárny pincében aládúcolva, életveszélyes állapotban.

A tető rendben van, de a homlokzat nagyon rossz állapotban van. Hanyatló állapot.