Római katolikus plébániatemplom

Keresztelő Szent János
Heves Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Egyhajós, keletelt, poligonális szentélyzáródású, a szentély felől kontyolt nyeregtetős templom. Homlokzatból kiemelkedő tornya íves vonalban kapcsolódik a hajóhoz. A szentély É-i oldalán kontyolt tetős sekrestye. A homlokzati falakat támpillérek erősítik. A támpillérek között gótikus ablakok. Csehsüveg boltozatos hajó, csehsüveggel és félkupolával fedett szentély, a hajó Ny-i oldalán karzat. Falképek: 18. század második fele (Anton Rosier ?). Berendezés: 18. század második fele. A 15. század második felében épült gótikus templom falai a török hódoltság után még álltak. A romos templomot gr. Haller Sámuel tábornok és Barkóczy Ferenc püspök állíttatta helyre 1745-1767 között. Tornyát 1772-ben építették a templomhoz, a kórus 1818-ban készült. Ez utóbbit 1942-ben lebontották és az orgonakarzatot szélesítették. A templomkertben: Nepomuki Szent János szobor, (trsz.: 2242), jelenleg a templomban; kőkereszt, 1898.
külső leírás:
Egyhajós, poligonális szentélyzáródású, a szentély felől kontyolt nyeregtetős, keletelt templom. Homlokzatból kiemelkedő tornya hullámvonalas fallal kapcsolódik a hajóhoz. A homlokzati falakat támpillérek erősítik. A szentély É-i oldalán kontyolt tetős sekrestye. A homlokzaton bemutatásra kerültek a feltárt gótikus nyílástöredékek.

A templomkertben:
Nepomuki Szent János-szobor, rokokó, 1768. /A szobor jelenleg a templomban/ - MJ 2242
Kőkereszt, provinciális 1898.Talapzatán felirat: ÁLLÍTTATTA CSEPCSÁNYI MÁRIA 1898IK ÉVBEN

A templom kinézete egy kicsit megváltozott! Vakolat hibákat javították és az egész épületet átfestették egy mindent befedő fehérre. Ez az új szín is már néhány helyen lepergett. Az órákat a toronyból kiszerelték. Tudomásom nincs róla, hogy milyen célból. ( talán felújítás. )