Szent Adalbert püspök és vértanú
Hatvan Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Szabadon álló, egyhajós, keletelt, félköríves szentélyzáródású templom, a Ny-i homlokzat középrizalitjában toronnyal. A szentély É-i és D-i oldalához kétszintes mellékterek és körüljáró szerűen sekrestye kapcsolódik. Csehboltozattal fedett hajó és szentély, a hajó Ny-i oldalán karzat. Berendezés: 18. század. A templomot korábbi épület helyén gr. Grassalkovich I. Antal építtette (építész: Oracsek Ignác; kivitelező: Jung József). 1913-ban és 1928-ban renoválták.
külső leírás:
Tér közepén szabadon álló, egyhajós, nyeregtetős templom, az alaprajzból enyhén kiugró félköríves szentéllyel, nyugati homlokzatának középtengelyében hagymasisakkal fedett toronnyal.

Felújították a templomot is, mint a Kossuth Lajos tér minden műemlék épületét (Grassalkovich-kastély, Hatvany Lajos Múzeum, római katolikus plébániaház. Hatvan központi helye ez a tér, és méltó módon kezelik értékeit.
A templom kiváló állapotban van.