Megújulásunk támogatója:  

Római katolikus plébánia (Szent Korona-ház)

azonosító:
5701
törzsszám:
2094
szélesség (lat):
N 47° 47,123'
hosszúság (lon):
E 19° 55,584'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
plébánia
eredeti típus:
r.k. plébánia
jelenlegi kategória:
Lakóépület
jelenlegi főtípus:
plébánia
jelenlegi típus:
r.k. plébánia
megye:
Heves
helység:
helyrajzi szám:
2051/3, 2051/1, 2051/2, 2051/4, 2051/5, 2051/6
település KSH kódja:
5236
földhivatal:
Gyöngyös Körzeti Földhivatal
állapot:
rövid leírás:
Zártsorú beépítésben álló, U alaprajzú, egyemeletes épület, az emeleten füles, szalagkeretes ablakokkal és erőteljes koronázó párkánnyal, amely a középtengelyében erős ívben megtörik. Középtengelyben nyíló, kosáríves záródású kapuja fölött íves alaprajzú balluszteres erkély. Az erkélyajtó fölött ovális, kőkeretes mezőben átfestett Szűz Máriafalkép, fölötte a főpárkány alatt kőből faragott Almásy címer. Az udvari homlokzat teljes hosszában kosáríves árkáddal alátámasztott terasz húzódik. A két udvari szárny több periódusban utólag épült, a K-i előtt függőfolyosó. Csehboltozatos kapualjból nyíló fiókos dongaboltozatú lépcsőház, kétkarú, fakorlátos lépcsővel. Az utcai és a Ny-i szárny középfolyosós elrendezésű, boltozott terekkel. Építtette gr. Almásy Pál korábbi emeletes ház felhasználásával (építész: Rabl Károly). A lépcsőházat 1840 körül klasszicista stílusban átalakították. 1806-ban és 1809-ben itt őrizték a hadiesemények miatt a koronát, innen elnevezése. Udvarán Szent Donát-szobor (trsz.: 2077).
külső leírás:
Zártsorú beépítésű, U alaprajzú, egyemeletes barokk ház nyeregtetővel fedve.

2+5+1+5 tengelyes utcai homlokzatát a szűkebb-tágabb axis-állások és a kaputengely gazdag kiképzése ritmizálja. A kiváltott földszinti nyílások helyén végig kirakatok és portálok húzódnak, felettük övpárkánnyal. Az emeleti ablakok könyöklőpárkányos és füles kőkeretűek. Kosáríves kőkeretű, eredeti szárnyait őrző kapuja fölött íves alaprajzú balluszteres erkély, melyet kétoldalt egy-egy 45 fokban beállított falpillér és ugyanilyen elhelyezésű, szabadon álló oszlop hord. A kapukeret erőteljes záróköve egyben az erkélytartó konzol szerepét is betölti. A kapu fölött, az emeleten félköríves erkélyajtó nyílik szegmensívvel megtört párkánnyal, efölött ovális alakú, kőkeretes mezőben Mária-freskó angyalokkal, átfestve. Gazdagon tagolt barokk zárópárkány a kapu fölött tört vonalú, íves megemeléssel, a megemelt mezőben kőbpl faragott, rokokó keretű Almásy-címerrel.
Udvari homlokzatain az utcaiakhoz hasonló kőkeretes nyílások vannak. Az utcai szárny udvari oldalán, a földszinten nyitott, kosáríves árkádsor négy különböző szélességű nyílással, fölötte terasz. A keleti udvari szárny emeletén utólag épített függőfolyosó vezet a hátrébb ugró szakasz barokk földszintje feletti újabb emeletére. A nyugati udvari szárny földszintes része szintén 19. sz. végi vagy 20. sz. eleji bővítés.
állapot leírása:
Plébánia szakrális művészeti kiállítással.

Állapotjelentések

2016.08.31 19:13 klo állapot: 5 - pont: 15

Az épület homlokzatát felújították, remek állapotban van. A benne lévő gyűjtemény májusban az Év Múzeuma 2015 díjat nyerte el.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Mária-szobor (0.016 km)
irodaház (0.032 km)
Lakóépület (0.057 km)
Kőkereszt (0.094 km)
saroképület (0.101 km)