Mária koronázása-szobor

Plasztika
Plasztika
szobor
Gyöngyös Körzeti Földhivatal
Romos
rövid leírás:
A Szent Bertalan-templom D-i tornya előtt, lépcsős alépítményen feliratos, hasáb alakú talapzatra helyezett kompozit fejezetes oszlop tetején Mária megkoronázása-jelenet. Középen térdelő Szűz Mária felett Atya - Fiú - Szentlélek ábrázolás, eredetiről készült másolat. Az eredeti a Szent Bertalan-templomban.
külső leírás:
Szabadon álló, négyzetes talapzatra helyezett, sima törzsű, kompozit fejezetes oszlopon Atyaisten és Krisztus megkoronázza a közöttük elhelyezkedő Máriát. Felettük a Szentlélek galambja. A talapzat előoldalán barokk cartouche-ban istenszem, a talpzat két oldalán felirat maradványa.
állapot leírása:
Az eredeti szobor borzalmas állapotban van a Szent Bertalan-templomban, a bejárattól balra. Az oszlopon csak másolat van. (1996.11-11.)

Meglehetősen elkoszolódott, de komoly kőhiány még nem látható.