Haller-Berényi-Orczy-kastély

kulturális és szórakoztató épület
múzeum
Gyöngyös Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Zártsorú beépítésű, hosszú utcai és erre merőleges négy udvari szárnyból álló, három udvart körülzáró, egyemeletes épületegyüttes, három utcai kapuval, a középsőn Haller címerrel. A 30. sz. (hrsz.: 5775) sarokteleken áll, a D-i oldalon az emeletes szárnyhoz kapcsolódó földszintes szárnnyal, Ny felé pilléres kerti kapuval. Az emeletes szárnyak udvari homlokzatait részben befalazott, illetve beüvegezett loggia töri át. Helyiségei boltozottak, kapualja háromhajós kialakítású, egyes szobák boltozatán stukkódísz. Az udvari szárny két szobája közé díszes, címeres, barokk kapukeretet építettek be. A 32-34. sz. (hrsz.: 5776), (trsz.: 2098) É-i udvarának u.-i szárnyán függőfolyosó húzódik, a keresztszárny földszintje befalazott, az emeleten részben beüvegezett, pillérekkel tagolt loggia. Jellemzően boltozatos helyiségek, több 18. századi nyílászáró. A kastély egykori főlépcsője a 32. sz. épület utcai és udvari szárnyának találkozásánál, innen nyíló díszteremmel, ahol stukkókeretben falképek találhatók. Építtette gr. Haller Sámuel tábornok az 1740-es években (építész: Domenico és Giovanni Battista Ricca ?). Örökség útján jutott a Berényi, majd az Orczy család birtokába. A 19. század folyamán különféle
városi intézmények bérelték, illetve lakásokká alakították. 1934-ben renoválták (építész: óhídi Légmán Imre).
külső leírás:
Zártsorú beépítésű, hosszú utcai és erre merőleges négy udvari szárnyból álló, egyemeletes barokk kastély, három kapuja szerint ma külön házként számozva. Összesen 21 tengelyes utcai homlokzata 2+3+5+1+3+2 beosztású. Három kapuja van: a középső tengelyben lévő díszkaput 45 fokos szögben álló falpillérek szegélyezik, Haller-címer díszíti, felette gazdag kőkeretű ablak található. A többi emeleti ablak romantikus, szemöldökpárkányos keretű. A földszinti ablakok könyöklős kő- vagy vakolt keretűek. A Berényi utcába beforduló emeletes homlokzatrész háromtengelyes, kiképzése a főhomlokzatéval azonos. Az épületnek négy udvari illetve oldalszárnya s köztük három udvara van. A 30. sz. udvari homlokzatai árkádos tagolásúak. Az udvart záró kerítésen fenyőtobozos díszű, barokk kapubálványok. A háromhajós kapualj mellett jobbra lépcsőház egykarú lépcsővel. Az udvari szárny szobasorának két helyisége között egy különlegesen díszes, címeres barokk kapukeret van beépítve. A helyiségek boltozottak, egyes szobák teknőboltozatán stukkódísz. A 32. sz. udvar végében az előzőhöz hasonló kapubálványok, itt kovácsoltvas kapuval. A kastély egykori főlépcsője a 32. sz. udvari szárnynak az utcaival való találkozásánál helyezkedik el. A lépcsőház emeleti pihenőjéről nyílik a díszterem, amelynek mennyezetét csúnyán átfestett figurális freskó díszíti barokk stukkókeretben. A 32. sz. udvari szárny le van választva, a 34. sz. felől közelíthető meg. Helyiségei boltozottak. Az emeleten barokk kétszárnyú ajtók eredeti asztalos- és lakatosmunkával.
A harmadik kapu, (34. sz.) eredetileg földszintes helyiségek között elhelyezkedő gazdasági bejárat volt, a tőle É-ra illetve felette lévő helyiségeket és a kapualjat poroszsüveg boltozat fedi.
Mátra Múzeum irodái és raktárai.

2014.02.25 13:30 Lacipap állapot: 4 - pont: 17

Az épület nincs túl jó állapotban! Legszívesebben 3 és 4 közé értékelném. Szerkezetileg teljesen rendben van, de a vakolás és a festés rettenetesen lekopott.
A lábazatnál a nedvesedés már a téglákat is kikezdte. Sürgős felújításra lenne szükség.