Nemzeti Bank és Tűzoltólaktanya (Körzeti Földhivatal és Önkormányzati Tűzoltóság)

közigazgatási épület
laktanya
tűzoltó laktanya
Gyöngyös Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Csatlakozó beépítésű, egyemeletes épület, három utcára néző homlokzattal. Az É-i homlokzat középtengelyében oszloppárral szegélyzett kapu felette attikamellvéd. A Ny-i szárny középtengelyében kosáríves kapuval összekapcsolt emeleti vasrácsos erkély, felette torony. A D-i szárny Ny-i sarkán lépcsőházi rizalit, a készenléti szertár ajtói előtt kis teresedés. Az É-i, illetve a Ny-i szárny középfolyosós elrendezésű. A D-i és Ny-i szárnyat a Tűzoltóság, a K-i szárnyat a Nemzeti Bank számára építették (építész: Wälder Gyula).
külső leírás:
Csatlakozó beépítésű egyemeletes épület három utcára néző homlokzattal. A Tűzoltó utca felől levő készenléti szertárnál rizalitszerűen kiemelt lépcsőházzal a kocsik ki-be állásához kis teresedést alakítottak ki. Az utcai szárny középtengelyében kosáríves kapu, felette vasrács mellvédes, óriásvolutákkal szegélyezett erkély közepén torony emelkedik. A Kossuth, illetve Páter Kiss Szaléz utcai szárnyak középfolyosós elrendezésűek. A Kossuth utcai homlokzat középtengelyében oszloppárral szegélyzett kapu és három tengely széles attikamellvéd.
A Tűzoltóság megmaradt, a Nemzeti Bank helyén Földhivatal és más állami intézmények.

Kissé kopottas az épület, de komoly hiányosságot nem találtam. Kisebb hibák, tűrhető állapot.