Rusz-ház

polgárház
Agrár műemlék
mezőgazdasági feldolgozás
borászat
Gyöngyös Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Átmenő telek, mindkét utca felől zártsorú, földszintes, alápincézett, udvari szárnyon utólagos tetőtér beépítésű, épületegyüttes. A Jókai utca felőli lakóépület, középfolyosós elrendezésű, az udvar felé középrizalittal. A Sas u.-i oldalon a főépülettől független, U alaprajzú, földszintes, lapostetős gazdasági épületek helyezkednek el. Az udvar É-i részén a két épületszárnyat terasz (ma átalakítva) kapcsolja össze. Alaprajz eredeti formában, részben szecessziós nyílászárókkal fennmaradt. Építtette Rusz Jakab bornagykereskedő (építész: Medgyaszay István).
külső leírás:
Átmenő telek mindkét utca felől zártsorú, földszintes beépítéssel. A Jókai utca felől előkertes lakóépület középfolyosós elrendezéssel, az udvar felé középrizalittal.
A főhomlokzaton két kapuval, bal oldali a házba, a jobb oldali a pincébe vezet. A homlokzat tagolóelemei kőből készültek, de a faépítészetből származó motívumokkal. Az egész épület alatt pince van, amely az udvarból és az utcáról is megközelíthető. Az udvari oldalon a tetőtér be van építve. A Sas utcai oldalon a főépülettől független, U alaprajzú beépítésben földszintes, lapostetős gazdasági épületek helyezkednek el zárt kapualjjal. Az udvar É-i részén a két épületszárnyat az egykori terasz megcsonkított, esetleg áthelyezett maradványai kapcsolják össze. (kő oszlopok közötti mellvéd)
Borászati üzemmel.

Sajnos semmi változás az előző jelentéshez képest.