Szent Orbán
Gyöngyös Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Egyhajós, egyenes szentélyzáródású templom, a K-i homlokzaton törtvonalú oromzat két oldalán a hajó homlokzati síkja elé kiugró torony párral, a szentély lezárásánál törtvonalú oromzattal (a gótikus oromfal részben még látható a padlástérben), a D-i oldalon sekrestyével. Csehboltozatos hajó és szentély, a hajó bejárati oldalán karzat. Berendezés: 18. század közepe; főoltárkép: 1762 (Beller Jakab); mellékoltárképek: 1767 (Franz Xaver Wagenschön). Gótikus templom falainak részbeni felhasználásával épült a 18. század közepén (1688-1773 között a jezsuita rend birtokában volt). 1794-ben, 1808-ban és 1840 tatarozták. 1867-ben épült a legfelső toronyszakasz. 1887-ben, illetve 1917-ben megújították. A K-i homlokzat előtt szabadon álló, lépcsős emelvényen álló volutás, feliratos talapzaton kereszt. Állíttatta Hilavai Rozália, 1827.
külső leírás:
Tér közepén, földszintes családi házak között, szabadon álló, téglalap alaprajzú, egyhajós templom, végén a templom hosszoldalaihoz épített, a keleti homlokzat vonalához illeszkedő toronypárral, Ny-i végén a D-i hosszoldalhoz épített, a Ny-i homlokzathoz illeszkedő sekrestyével.
A tornyokon gúlasisak, a templomon nyeregtető.
A K-i homlokzat előtt, szabadon álló, csigás-volutás négyzetes talapzaton kereszt, rajta színezett barokk corpus. Talapzat előoldalán felirat.

Romló állapotban van. A torony lábazatánál hatalmas lukak találhatóak. Statikailag még nem hiszem, hogy gondot jelentenének, de látványnak már csúnya.

feszület (0.005 km)
Kőkereszt (0.011 km)