Orlandini-ház

polgárház
városi polgárház
polgárház
városi polgárház
Eger Megyei és Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Szabadon álló, U alaprajzú, egyemeletes ház, Ny-i homlokzatának emeletén fülkében Immaculata, Szent Flórián, Nepomuki Szent János, Szent Orbán szobrok. Az épület Ny-i felében boltozatos, K-i felében síkfödémes helyiségek. Két lépcsőháza közül az egyikben neobarokk fabábos lépcsőkorlát. A telket Barkóczy püspök ajándékozta udvarbírájának, Cristoforo Orlandininek 1753-ban. Feltehetően 1753-ban épült a telek Ny-i részén álló L alaprajzú szárny. A 18. század folyamán többször bővítették, a 19. század végén K-i része fölé emelet épült. A 20. század első felében akkori tulajdonosa Braun Károly polgármester felújíttatta, a század második felében teljesen átalakították.
külső leírás:
U alaprajzú, egyemeletes, kontyolt nyeregtetős lakóház. Nyugati homlokzatának emeletén 4 fülkében álló szobor. /Immaculata, Szt. Flórián, Nep. Szt. János, Szt. Orbán/
Öntöttvas erkélykorlát, historizáló, 19. sz. vége (a Tárkányi utcai szárny Ny-i homlokzatán).
Bábos lépcsőkorlát, festett fa, historizáló /neobarokk/, 20. sz. eleje. /?/ (Az épület É-K-i sarkában).

2014.02.21 13:49 Lacipap állapot: 4 - pont: 14

Az épület változatlannak tűnik. Habár a vakolathibák mérete mintha nőtt volna az elmúlt időszakban. Az épületen lévő falfirkák száma is gyarapodott.

Csutorás-villa (0.115 km)
Barchetty-villa (0.115 km)