Megújulásunk támogatója:  

Kispréposti palota (ICOMOS-CIVVIH székháza)

azonosító:
5531
törzsszám:
1990
szélesség (lat):
N 47° 53,964'
hosszúság (lon):
E 20° 22,567'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
palota
jelenlegi kategória:
Középület
megye:
Heves
helység:
helyrajzi szám:
6573
település KSH kódja:
20491
földhivatal:
Eger Megyei és Körzeti Földhivatal
állapot:
rövid leírás:
Szabadon álló, a zártsorú beépítéshez kertkapukkal csatlakozó, U alaprajzú, egyemeletes épület, az utcai homlokzaton erősen előreugró középrizalittal. A rizalit középtengelyében a főpárkány fölött íves timpanon emelkedik, a kapu fölött konzolokon nyugvó, kovácsoltvas mellvédű erkély. Az épület földszintjének homorúan ívelt oldalsó szakaszain egy-egy fülkében elhelyezett óriási kőváza. A földszinti és emeleti terek boltozottak. 18. század közepi nyílászárók, vasrácsok, lépcsőház kőkorláttal, puttókkal. Falképek: az emeleti helyiségekben 1774 (Johann Lucas Kracker), 1758 (Lucas Huetter), valamint 20. századi rekonstrukciók. Építtette Androvics Miklós kanonok. Tűzvész után, 1827-ben renoválták. 1908-ban a falképeket megújították.
külső leírás:
Szabadon álló, a zártsorú beépítéshez kertkapukkal csatlakozó U alaprajzú, egyemeletes, kontyolt nyeregtetős épület, az utcai homlokzaton erősen előreugró középrizalittal. A rizalit középtengelyében a főpárkány fölött íves timpanon emelkedik, a kapu fölött konzolokon nyugvó, kovácsoltvas mellvédű erkély, homorúan ívelt oldalsó szakaszain a földszinten egy-egy fülkében elhelyezett óriási kőváza.
állapot leírása:
ICOMOS-CIVVIH székháza (Történeti Városok és Falvak Nemzetközi Bizottsága).

Állapotjelentések

2013.12.25 15:07 Lacipap állapot: 3 - pont: 11

Az épület nagyon rossz állapotban van. A 2010-ben történt csőtörés nyomai most is látszanak. Javítás vagy felújítás azóta sem igazán történt. Sajnos az épület belsejét az udvarát nem tudtam megnézni.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.