rövid leírás:
Háromemeletes, romantikus ház. Pan József, 1863. Középkori városfal a csatlakozó Magyar u. 28-30. telekhatáron.
:
Háromemeletes, "V" alakban körülépített udvaros, romantikus bérház, zártsorú beépítésben.
A háromemeletes, 4-5-4 ablaktengelyes épület homlokzatát a földszint fölött két tagú, felső sávjában fogrovat-soros övpárkány, az első emelet fölött két részes, képszékében fonott motívumos gipsztukkósorral ellátott övpárkány tagolja és három részes, gótizáló gyámsorral ültetett, fekvőtéglány alakú tükrös mezőkkel díszített és rozettákkal tagolt frízsoros főpárkány zárja le. A homlokzati mezőket tükrös-keretezett, a második és harmadik emelet közötti szakaszon rozettás-betétdíszes, romantikus lizénák keretezik. A földszinten tagozatos keretezésű, félköríves záródású falnyílásokat alakítottak ki. Az első emeleti, tagozatos félkörívvel záródó falnyílások mélyített tükrös mellvédmezőiben leveles domborművek helyezkednek el. E falnyílások felett, romantikus állókonzolokra ültetett tört-szegmensíves, ívcsúcsán levélkompozíció-díszes szemöldökpárkányok láthatók, amelyek alá, a mellvédekben elhelyezett díszítéshez hasonlatos domborműves mintázat került. A homlokzat oldalról számolva második és harmadik, illetve középső ablaktengelye előtt öntöttvas konzolokra ültetett, romantikus fonott-dísz tett elemekből összeállított korlátú erkélyek kaptak helyet. A második emeleti, tagozatos keretezésű, szegmensívvel záródó ablakok az első emeleti falnyílások kiképzéséhez hasonló keretezést kaptak. A harmadik emeleti, tagozatos keretezésű, szegmensívvel záródó ablakok,
leveles díszítésű konzolpárokra ültetett, két részes, képszékében romantikus fogsorral díszített csonka mellvédszakaszokon helyezkednek el. Ezen ablakok felett az ablakok ívéhez igazodó szegmensíves szemöldökpárkány húzódik. E párkányok alá rozettás füzérdíszes kis domborműsor illeszkedik.

2011.07.20 17:50 prozak01 állapot: 3 - egyéb

Ma az udvaron lévő városfal-maradványról is tudtam fotót készíteni, sajnos konzerválás hiányában annak is egyre romlik az állapota.

Városfal (0.031 km)
Városfal (0.058 km)