Megújulásunk támogatója:  

Ciszterci apátsági templom

titulus:
Nagyboldogasszony
azonosító:
5433
törzsszám:
2131
szélesség (lat):
N 48° 2,963'
hosszúság (lon):
E 20° 21,849'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Szakrális építmény
eredeti főtípus:
templom
eredeti típus:
r.k. templom
eredeti altípus:
r.k. szerzetesrendi templom
jelenlegi kategória:
Szakrális építmény
jelenlegi főtípus:
templom
jelenlegi típus:
r.k. templom
megye:
Heves
helység:
helyrajzi szám:
0185/1
település KSH kódja:
33260
földhivatal:
Eger Megyei és Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A település határától DK-re, a kőbányába vezető út mentén, a Bélkő Ny-i lábánál álló, háromhajós, keletelt bazilika, egyenes szentélyzáródással és keresztházzal, D-i oldalon az egykori kolostor falaival (1232 után, 15. század közepi részletekkel). A D-i keresztházhoz barokk sekrestye csatlakozik. A Ny-i homlokzatot D-en egyszerű román kori conversus-kapu és a középtengelyben bélletes kapu töri át, fölötte gótikus rózsaablak. Az oldalhomlokzatokat tölcsérbélletes, félkörös záradékú ablakok, a keresztházat és a K-i homlokzatokat körablakok tagolják. Az É-i keresztházon barokk kapuzat. A belsőben a román kori karzat helyén barokk orgonakarzat. A barokk boltozatok hevederei a gótikus, hasábos pillérekre támaszkodnak. A keresztházból egyenes záradékú kápolnák nyílnak. Falképek: a szentélyboltozaton, a meszelés alatt barokk falképek. Berendezés: 18. század vége, 19. század eleje. Orgona: 1775 (Szabó Ferenc). Az apátságot II. Kilit egri püspök alapította 1232-ben. A templom építése a műformák tanúsága szerint a 14. század második feléig elhúzódott. A 16. században elhagyott templomot a még álló falainak felhasználásával 1732-1745 között újjáépítették és beboltozták. 1934-ben, majd 1952-1966 között restaurálták (építész: Lux Kálmán, illetve Rados Jenő).
külső leírás:
A falu határától D-K-re, kb egy km-re, a kőbányába vezető út mentén, a Bélkő lábánál.

A Bélkő lábánál, enyhe lejtőn álló, háromhajós, bazilikális, keresztházas, egyenes szentélyzáródású, nyereg- ill. félnyeregtetővel fedett, keletelt templom.
A keresztház déli végén kontyolt nyeregtetős barokk sekrestye.
A templomtól délre találhatók az egykori monostor alapfalai.

Állapotjelentések

2018.03.15 10:00 piroska állapot: 4 - pont: 13

Állapota jó, a padozat buktató. Lehet, hogy a tető nem tökéletes?

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.


Kapcsolódó Légből kapott képek

A Bélkő lábánál álló, háromhajós, bazilikális, keresztházas, egyenes szentélyzáródású, nyereg- illetve félnyeregtetővel fedett, keletelt apátsági templomot, illetve a hozzá tartozó kolostort a 13. században építették. Jelenleg a helyreállítása, illetve fejlesztése folyik, előreláthatóan 2024-ben lesz ismét látogatható. Országos szinten is kiemelkedő középkori emlék.
A Bélkő-hegy aljában, igen hangulatos környezetben áll a magyarországi középkori építészet egyik legszebb formában fennmaradt emléke, a ciszterci apátság temploma. Az épület az évszázadok során több alkalommal is igen rossz állapotba került, de a teljes pusztulástól mindig megmentették.