Megújulásunk támogatója:  

Lakóház és városfal; általános iskola

azonosító:
3898
törzsszám:
1506
szélesség (lat):
N 47° 11,305'
hosszúság (lon):
E 18° 24,770'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
lakóház
megye:
Fejér
helység:
helyrajzi szám:
426
település KSH kódja:
14827
földhivatal:
Székesfehérvár Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Általános iskola, volt lakóház, copf, 1790 körül. Városfal.
:
Zártsoros, beépítésben álló, kétszintes, erkélyes középrizalitos 'U' alaprajzú, cserépfedéses, copf stílusú épület. A főépület udvar felőli aszimmetrikus részéhez, kétoldalról függőfolyosós szárnyak kapcsolódnak. Mindkét lemenő szárnyához újabb, ugyancsak kétszintes épületrészeket emeltek. Az újabb hozzáépítésekkel két, jelentős szinteltéréses belső udvart fognak közre. A szinteltolódásokat az egykori várfal határolja, amelyeket a déli oldalon, lépcső köt össze. A kőfal felülete helyenként vakolt, máshol vakolatlan, az épület északkeleti végében az egykor áttört nyílásának a befalazása látható.
Az épület 11 tengelyes, középrizalitja 3 tengelyes, amely attikaszerűen kiemelkedik a megemelt párkányfrízével az épület tömegéből.
A lábazat négyszög-keretezésű ablakokkal áttört, azonos magasságú. A szinteket övpárkány választja el, ami követi az előre lépő rizalitot. A tagolt főhomlokzat ablaknyílásai a rizalitban félköríves a szélső tengelyek mentén egyenes záradékúak, az alsószinten szalagkeretesek, könyöklőkkel tagoltak. A fal felületét függőleges és az ablakok szemöldöke felett vízszintes falmezők tagolják. A középrizalit kocsibejárója kőkeretes, kosáríves, emeleten páros korinthoszi fejezetű pilaszteres keretezésben középen franciaajtó, előtte konzolos, kovácsoltvas mellvédes erkéllyel, két oldalt a könyöklői alatt kőbábos mellvédű ablakok, felül konzolos aedikulákkal, szemöldökmezejükben plasztikus díszekkel. Teljes főpárkányzata sűrűkonzolos.
A felső szint ablakainak könyöklőmezőiben kis falsávos mezők, a konzoltagos egyenes záródású szemöldökpárkány, falmezejében medalion díszekkel, párkányzatain egyszerű konzoltagokkal.
A belső udvar díszburkolatos. Az aszimmetrikus homlokzatú belső udvar középrizalitja szintén kiemelkedő, és szintén háromtengelyes, a déli traktus felé egy tengellyel kiegészül Az ablakai egyenes záradékúak, szabályos kiosztásban állnak, felül íves falmezőkkel keretezettek, a kocsibejáró középtengelyének udvar felöli szegmentíves nyílása nyitott. A folyosóajtók és oldalbejárati ajtó fél és szegmentíves záródásúak, a szárnyakon valamennyi ablak egyenes lezárású. Az oldalszárnyakon a konzolos függőfolyosók vasmellvédesek.

Állapotjelentések

2021.11.09 12:51 ngabi állapot: 5 - egyéb

Téves

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Bajzáth-ház (0.042 km)
Megyeháza (0.060 km)
Lakóház (0.065 km)
Lakóház (0.095 km)
Lakóház (0.127 km)
Lakóház (0.128 km)
Lakóház (0.144 km)