Megújulásunk támogatója:  

Lakóház; levéltár

azonosító:
3897
törzsszám:
1505
szélesség (lat):
N 47° 11,317'
hosszúság (lon):
E 18° 24,744'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
lakóház
megye:
Fejér
helység:
helyrajzi szám:
424
település KSH kódja:
14827
földhivatal:
Székesfehérvár Körzeti Földhivatal
állapot:
-kielégítő|jó
rövid leírás:
Volt Lakóház, késő barokk, 18. sz. vége. Homlokzata többször átalakítva a 19. sz.-ban. Megyei levéltár. Városfal.
külső leírás:
Külső:
Utcasorba illeszkedő, zártsorú beépítésű, L alaprajzú, egyemeletes, klasszicista stílusban átalakított barokk lakóépület.
Téri homlokzata 2+3+2 tengelyes, övpárkány, a középső részen emeleti végigfutó könyöklőpárkány osztja, háromrészes főpárkány zárja. A szélső két-két ablaktengelyt korinthoszi fejezetű nagypilaszterek osztják, melyek a hangsúlyos lábazaton állnak.
Földszinti ablakai egyenes záródásúak, keretezetlenek. A középső tengelyben szegmensíves záródású, rozettás zárókődíszes, gazdagon faragott kőkeretű kerékvetős kapu, új kapuszárnyakkal. Emeleti ablakai oldalt megegyeznek a földszintiekkel. A középső három ablak nyílászáró szerkezete domború, felettük állókonzolos, timpanonos szemöldök.
Udvari homlokzata övpárkánnyal osztott, utcai oldalán három félkörzárású, jelenleg beüvegezett, baluszteres mellvédű tornácnyílás látható. Az oldalszárny emelete előtt szima profilú konzolokon támaszkodó függőfolyosó fut, gombdíszes kovácsoltvas korláttal, hullámos bekötővasakkal. Az udvar déli oldalán a szomszédos ház tűzfala látszik.
Nyeregtető, cserépfedés.

Belső:
Kapualja kosáríves dongaboltozattal fedett, a támasztó hevederek kazettás díszűek. Jobbra nyílik a lépcsőház kosáríves bejárata. A lépcsőház háromkarú, két orsótéri pillérrel támasztott, az emelkedőben dongaboltozattal, a pihenőben csehsüvegboltozattal fedve. A lépcsőház emeleti előtérbe vezet. Innen nyílik az utcai szobasor és egy hátsó helyiség. Az oldalszárny egytraktusos elrendezésű.

Állapotjelentések

2011.02.25 17:08 klo állapot: 5 - pont: 7

Az épületet felújították, az állapota tökéletes. A nagy igyekezetben azonban eltűnt néhány jellemző elem, amik mind a leírásban, mind a korábbi fotókon szerepeltek. Így nincs már övpárkány, a középső három ablak nyílászáró szerkezete nem domború, s nincs felettük állókonzolos, timpanonos szemöldök sem.
Hogy ezek milyen műemléki értéket képviseltek, nem tudom, ezért pusztán a felújítás ténye miatt adok ötöst.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.