Megújulásunk támogatója:  

Római katolikus Hentel-kápolna (tévesen Szent Anna)

azonosító:
3807
törzsszám:
1475
szélesség (lat):
N 47° 11,438'
hosszúság (lon):
E 18° 24,580'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Szakrális építmény
eredeti főtípus:
kápolna
eredeti típus:
r.k. kápolna
megye:
Fejér
helység:
helyrajzi szám:
381
település KSH kódja:
14827
földhivatal:
Székesfehérvár Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
R.k. Hentel (tévesen Szt. Anna)-kápolna, gótikus, 1470 körül. Falképtöredékei török koriak. Berendezés: oltár, barokk, 1713-1725.
:
Téren, részben beépítésben álló, téglány alaprajzú, gótikus kápolna, cseréptetős, barokk huszártoronnyal, poligonális szentélye keletelt, a nyolcszög három oldalával záródik. A nyugati homlokzatának középtengelyében későgótikus kapu felette rózsaablak nyílik. A déli homlokzat három, részben egy- részben kétosztatú, mérműves halhólyag motívumos ablaka bélletes kiképzésű.
A lábazat azonos magasságban fut körbe, a főpárkányzat tagolatlan. A sarkokat armírozás szegélyezi. A tagozatok kivételével a homlokzatok vakoltak.
A kapu gyámköves, lépcsőtagos, szamárhátívbe átmenő csúcsban végződik, felette az egykori kőkereszt töredékei láthatóak. A kapunyílás a gyámkő egyharmad részéből induló, bélletei körte- és átható pálcatagokban végződnek a szemöldökgerendán. A kápolnát a külső járószinttől két lépcső választja el. Fölül bélletes, három- ill. négykaréjos rózsaablak nyílik.
Az északról hozzá kapcsolódó épületrész párkányzónájában vakolatlan faltöredékek láthatók.
A kis huszártorony áttört négyszöghasábból indul, barokk, hagymaszerű sisakkal fedett.

Állapotjelentések

2016.10.17 13:14 fehér állapot: 4 - egyéb

A műemlék leírásában az szerepel, hogy " R.k. Hentel (tévesen Szt. Anna)-kápolna".
Nem tudom, de nem vagyok benne biztos, hogy tévesen. Az igaz, hogy az építtetője Hentel, de a római katolikusok minden templomot és kápolnát valamelyik szentjük tiszteletére szentelték fel. Az oltárképen is Szent Anna látható. Bár az építtetőről nem szoktak templomot, kápolnát elnevezni, az az érzésem, hogy a helyi hagyománynak megfelelően mindkét elnevezés elfogadható.

Bemenni a kápolnába semmi akadályba nem ütközött, a gondnok szívesen kinyitotta, és várt türelmesen. A rozettán éppen besütött a nap, így a vetett, színes fényeket is rögzíthettem a járólapon.
A kápolna a török hódoltság idején is imaház volt, ennek nyomát őrzi a falon a két freskó, és egy falmaradvány, amelyen halványan kivehető egy szövegtöredék.

Kívül a falhibák változatlanok, ezért dtam csak 4 pontot az egyébként igen jó állapotban lévő kápolnára.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Lakóház (0.021 km)
Lakóház (0.028 km)
Lakóház (0.040 km)
Lakóház (0.046 km)
Városháza (0.056 km)
Emlékmű (0.059 km)
Zichy-palota (0.060 km)