Római katolikus Hentel-kápolna (tévesen Szent Anna)

kápolna
r.k. kápolna
rövid leírás:
R.k. Hentel (tévesen Szt. Anna)-kápolna, gótikus, 1470 körül. Falképtöredékei török koriak. Berendezés: oltár, barokk, 1713-1725.
:
Téren, részben beépítésben álló, téglány alaprajzú, gótikus kápolna, cseréptetős, barokk huszártoronnyal, poligonális szentélye keletelt, a nyolcszög három oldalával záródik. A nyugati homlokzatának középtengelyében későgótikus kapu felette rózsaablak nyílik. A déli homlokzat három, részben egy- részben kétosztatú, mérműves halhólyag motívumos ablaka bélletes kiképzésű.
A lábazat azonos magasságban fut körbe, a főpárkányzat tagolatlan. A sarkokat armírozás szegélyezi. A tagozatok kivételével a homlokzatok vakoltak.
A kapu gyámköves, lépcsőtagos, szamárhátívbe átmenő csúcsban végződik, felette az egykori kőkereszt töredékei láthatóak. A kapunyílás a gyámkő egyharmad részéből induló, bélletei körte- és átható pálcatagokban végződnek a szemöldökgerendán. A kápolnát a külső járószinttől két lépcső választja el. Fölül bélletes, három- ill. négykaréjos rózsaablak nyílik.
Az északról hozzá kapcsolódó épületrész párkányzónájában vakolatlan faltöredékek láthatók.
A kis huszártorony áttört négyszöghasábból indul, barokk, hagymaszerű sisakkal fedett.