Öregtorony; múzeum

Erődítmény
torony
Múzeum, öregtorony, ill. Kula-torony, gótikus, 14-15. sz.
:
A 70. sz. út K. oldalán, attól ~ 100 m távolságban, szűk kis téren, a Sárvíz mentén áll. A tornyot külső várfalak vették körül, ezeket részben térdmagasságig, részben kb. 2,50 m magasságig a rekonstrukció során felfalazták. A torony hasáb alakú, 3 emeletes, kb. 10 x 10 m méretű. Sarkain és minden oldal közepén - 8 helyen - támpillérek támasztják. Nagyobb méretű görgeteg kövekből épült, a sarkokon szabályos, faragott kövekkel armirozva. minden oldalán több kőkeretes, lőrésszerű, keskeny figyelőablak és sok lukszerű lőrés. A későbbi magtárablakok téglafallal elfalazva. A NY. oldalon szegmensíves kőkeretben új fakapu, a jelenlegi bejárat. Fölötte jobbra kőkeretes ablak. A K. oldalon egy helyen érdekes díszített faragású vörös kő van másodlagosan befalazva. Sátortető, cserépfedés, oldalankint 1-1 fa tetőablak, a helyreállítás során került rá, 3 oldalról több sorban levert, szabálytalanul "rendezett" alacsony fakarók övezik.

Az épület szerkezetileg jó állapotban van, a tetőzet a villámhárítóknál hiányos,
maga a villámhárító is elvált az épület falától.