Jezsuita rendház

kolostor
rövid leírás:
Általános iskola, volt jezsuita rendház, barokk, 18. sz. Részben átalakítva neobarokk stílusban a 20. sz. elején.
:
A főút mentén, kisebb parkban áll az "L" alakú épület. Egyemeletes, barokk, szigorú fegyelmezett sümeg - és homlokzatképzés. A D főhomlokzatot a főbejárat uralja. A kosáríves, profilozott váll- és záróköves, kerékvetős kőkeretben üvegfal nyit az átjáró kapualjra. Ez a szárny 13 tengelyes, nem szimetrikus , de ritmusos. Földszintjét szalagsávok tagolják, a szögletes , kőkeretes ablakokat pedig vakolattáblákemlik ki az alapsíkból, az emeleten ki-be nyíló keresztosztású ablakok. A K oldalonj néző homlokzat egyszerűbb, ott egy tagozatlan sáv választja el a földszintet az emelettől, ablakok és kőtáblázat egyezik a főhomlokzattal. Az udvari homlokzatok mögött mindkét szárnyban oldalfolyosó fut, ablakok u. olyanok. Az itt nyíló ajtókkőkeretesek. Nyeregtető mindkét szárnyvégén oromfal, műemléki palafedés, fekvőeresz csatorna. Új kémények. A ny.-i oromfalon 2 kőkeretes vakablak és 2 fekvő ovális padlásnyílás.

Csak az utcáról tudtam fényképezni. De kisebb vakolat hibák már jelentkeztek.