Károlyi-kúria

Csongrád
Hódmezővásárhely Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Károlyi-kúria, uradalmi intézőség, ma háziipari és népművészeti szövetkezet székháza. Empire, épült 1802-ben; timpanonos középrizalit, sávos homlokzat, ív-pillérsoros udvari tornác, L-alakú földszintes épület.

2009.03.29 17:18 totzoli65 állapot: 4 - koordináta: N 46° 24,893' E 20° 19,325' - pont: 1

Inspektorális kvártélyház (Tiszttartó ház)
A Károlyi család építtette 1802-ben, az uradalom tiszttartói használták. Innen tiszttartó háznak is nevezték. A klasszicista stílusú földszintes épület fő jellemzői: a homlokzat közepén lévő kapu fölötti széles tümpanon, egyenes záródású, díszítés nélküli ablakok, kellemes arányrendszerű homlokzat. Az udvar felől félköríves oszlopsorral ellátott, fehérre meszelt tornác fut körbe. Korábban egyházi célokat szolgált, később közigazgatási és közellátási hivatal működött benne, ma a Katolikus Egyház közösségi háza.Az épület a Károlyi uradalom számára, Kopold Imre mérnök tervei szerint, készült el 1794-ben.Az 1802. évi bővítés után és a 1808. évi tűzvészt követő átalakítás eredményeként alakult ki mai formája(emléktábla szerint 1822). A házban volt a Károlyi grófok tiszttartójának a lakása, fönntartottak azonban a földesúr számára is külön három szobát. Az ingatlant a római katolikus egyház1902-ben vásárolta meg. Az urasági kvártély klasszicista stílusban, nyugalmas, tömör kiképzéssel készült. Az épület jól tagolt, földszintes tömege széles timpanonjával a két szomszédos épület között pihentető átvezetést ad a városképben. Az épület kiegyensúlyozottságát a horizontálisan, nagy léptékben tagolt kváder- vakolás is elősegíti. A folyosó fehérre meszelt boltívei hangulatossá teszik az udvari részt.
A falak vizesedése jól látszik, a tetőszerkezet felújítva,
A cím jó a hrsz: 12775!!!