Megújulásunk támogatója:  

Városháza

azonosító:
11235
törzsszám:
11126
szélesség (lat):
N 46° 24,841'
hosszúság (lon):
E 20° 19,024'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Középület
eredeti főtípus:
közigazgatási épület
eredeti típus:
városháza
jelenlegi kategória:
Középület
jelenlegi főtípus:
közigazgatási épület
jelenlegi típus:
városháza
megye:
Csongrád
helyrajzi szám:
1 (környezet: 5224, 3, 4, 6, 2, 5229/2, 1363, 5, 9/2, 1358, 1359, 1360, 1361, 1362, 5208, 5209, 5210, 5211, 5225/2, 5226, 12826, 12827, 1536/2, 5198, 5225/1, 5227, 5231, 5233)
település KSH kódja:
8314
földhivatal:
Hódmezővásárhely Körzeti Földhivatal
állapot:
Felújítás / átépítés alatt
rövid leírás:
Ybl Lajos tervei alapján 1892-1893 között épült historizáló (neoreneszánsz) és eklektikus stílusban. A Hódmezővásárhely főterén álló városháza kétszintes, belső udvart közrefogó épület. Neoreneszánsz elemekkel díszített főhomlokzatához az épület síkjából előreugró négyzetes, karcsú torony csatlakozik, melyen a város címere, toronyóra és díszes sisak látható. A belső tér kialakítása nagyrészt megőrizte az építés korabeli állapotot. Figyelemre méltóak a főlépcsőház, a díszterem, az épületben található számos műalkotás, festett üvegablak és eredeti bútorzat.
külső leírás:
A téglány alakú - kb. 123x50m nagyságú - telken elhelyezkedő kétszintes, belső udvart közrefogó épület főhomlokzata a város főterére néző északi homlokzat. Ennek középtengelyében a homlokzat síkjából előrelépő, 57 m magas, karcsú, körjárós torony emelkedik. A főhomlokzat tengelyképlete 4+5+4, a középső rész rizalitként előreugrik, alsó szintje 1+5+1 félköríves árkádívvel nyílik az utcára, a toronyaljban nyíló boltív előtt 7 lépcsőfok vezet fel a bejárathoz, az oldalakon nyíló ívek alatt kocsifeljáró van. Az alsó szintet a homlokzat egész hosszában rusztikás kváderkő borítja, a sarkok armírozottak. A homlokzatot a tengelyekben félkörívzáródású ablakok tagolják. Az alsó szintet erőteljes övpárkány zárja. A második szint egyenes záródású ablakai ballusztrádos mellvéddel és timpanonos szemöldökkel vannak ellátva, a falsík fúgázott, az épület sarkai itt is armírozottak. A rizalit második szintjét, mely a dísztermet foglalja magába, öt nagyméretű, félköríves záródású ablak tagolja, előttük ballusztrádos korláttal szegélyezett terasz. Az egymástól korinthoszi fejezetes pilaszterekkel elválasztott ablakok fölött négyszögletes keretezett mezők és reneszánsz stílusú virág- és gyümölcsfüzérek díszítik a falsíkot. A második szintet záró koronázópárkányt balluszteres attika díszíti, mely mögül meredeken indul a palával fedett, kis díszes manzárdablakokkal megbontott tető. A négyszögletes tornyon a koronázópárkány szintje fölött balluszteres mellvéddel, aediculás kerettel ellátott félköríves záródású ikerablak helyezkedik el. Az aedicula timpanonja megtörik, rajta a város díszes keretbe foglalt címere ül. E fölött, a toronynak mind a négy oldalán, ugyancsak aediculás keretben óralap látható. Ezután következik - mintegy 37 m magasságban - a hatalmas konzolokkal alátámasztott, díszes korláttal övezett körjáró, melyre a pilaszterekkel közrefogott, félköríves záródású ajtón lehet kilépni. A torony e legfelső szintjét konzolos zárópárkány és attika koronázza, és végül a szintén palával fedett toronysisak.
A nyugati homlokzat 31 tengelyes, 2+10+2+3+2+10+2 kiosztással. A párkánnyal záródó lábazatot az idenyíló pinceablakok osztják. Az első szint kváderezett falsíkját egyenletes ritmusban tagolják a félköríves záródású ablakok. Az első és második szintet elválasztó övpárkány fölött a második szint egyenes záródású ablakai konzolos szemöldökkel rendelkeznek. A homlokzat szélső kettő és középső öt tengelye rizalitban áll, enyhén előreugrik, a sarokrizalitok második szintjén lévő két-két ablak timpanonos szemöldökű. A középrizalit alsó szintjének három tengelyében bejáratok nyílnak: a középtengelyben található nagyméretű, félköríves záródású, fakaput pilaszterek keretezik, archivoltjának zárókövét faragott oroszlánfej díszíti. A két oldalán elhelyezkedő kisebb, egyenes záródású kapuk fölött kör alakú ablakok nyílnak. A középrizalit második szintjének ablakai balluszteres mellvédet kaptak.
A déli homlokzat 4+5+4 tengelyes, középrizalittal. Az alsó szint itt is rusztikázott, ablakai félkörív záródásúak, az övpárkánnyal elválasztott második szint ablakai egyenes záródásúak timpanonos szemöldökkel. A rizalit középső három tengelyében négy pilaszter fog közre három kaput a nyugati homlokzatéhoz hasonló rendszerben: a középső oroszlánfejes zárókővel díszített íves kapu mellett egy-egy egyenes záródású kisebb bejárat található, felettük kör alakú ablakokkal, és mindhárom bejárat felett a második szinten ballusztrádos mellvéddel. A középrizalit szélességében a homlokzatot a zárópárkány fölött ballusztrádos attika díszíti. A déli épületszárny fedése - csakúgy mint a többi mellékhomlokzaté - cserép, a tetőn helyenként kis manzárdszerű padlásablakok nyílnak.
A keleti homlokzat egy-egy a déli ill. északi homlokzat felől közelítő 10 ill. 11 tengelyes szárnyból áll, melyekhez az udvart lezáró tömör téglafal csatlakozik középen nagyobb járművekkel való behajtásra alkalmas széles kaput közrefogva.
Az udvari homlokzatok fúgázottak, az ablakok az alsó szinten falsávos keretezésűek az emeleten egyenes záródásúak szemöldökpárkánnyal. Az udvar egy részén parkoló, másik részén szépen ápolt, kis szobrokkal díszített kert található.

állapot leírása:
Az épület belseje a közelmúltban lezajlott restaurálás és a folyamatos karbantartás következtében rendkívül jó állapotban van. A városháza külső homlokzatain 2004 tavaszán felújítási munkálatok kezdődtek, melyek jelenleg is tartanak.
átfedő műemlék:
Városháza (2014.08.30 21:05 totzoli65)

Állapotjelentések

2010.07.03 12:13 ngabi állapot: 4 - pont: 5

Az épületen kisebb hibák látszanak

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.