Görög katolikus templom

g.kat. templom
Sátoraljaújhely Körzeti Földhivatal
Gör.kat. templom, gótikus eredetű. Átépítve 1778-ban.
:
A település központjában kisebb dombtetőn, szabadon álló, keletelt, egyhajós, a nyolcszög három oldalával záródó szentélyű templom, nyugati oldalán négyzetes alaprajzú toronnyal, a szentély déli oldalán sekrestyével. A torony sarkai visszaugratottan élszedettek, a hajó nyugati sarkait és a szentély sarkait átlós támpillérek erősítik. A falra merőleges támpillér áll a hajó déli oldalának tengelyében és a hajó északkeleti sarkánál. Az átlós támpillérek lépcsős kiképzésűek, a többi ferde síkú. A hajó nyeregtetős, a torony felett többszörösen ívelt vonalú gúlasisak emelkedik. Mindkettőt fémlemezek borítják. A templom körül cementes lábazat fut körbe, a hajónak és a szentélynek nincs főpárkánya. A torony nyugati homlokzatának tengelyében félköríves záradékú, műkő keretes kapu nyílik, egyszerű vállpárkánnyal díszítve. Zárókő imitációjában évszámok: 1829, 1981. Az ajtó felett, a karzatszinten vakolt szalagkeretes körablak nyílik. A karzatszint felett a torony külső falsíkja lépcsősen visszaugrik. Ezen a szinten félköríves záradékú, de keretezés nélküli ablakot találunk. A harangszint alatt egyszerű tagozatú, de markánsan kiülő övpárkány fút körbe. A harangszinten oldalanként egy-egy, félköríves záródású, keretezés nélküli ablak nyílik. Az ablakoknak egyszerű könyöklőpárkánya van. A tornyot órapárkány koronázza. A hajó déli homlokzatán két, félköríves záradékú, keretelés nélküli ablakot találunk. Ugyanilyen ablak nyílik a szentély déli homlokzatán is. A sekrestye álló téglalap alakú ajtaja a nyugati oldalon nyílik. Egy egyszerű, álló téglalap formájú ablak a sekrestye déli oldalán található. A hajó északi homlokzatán csupán egyetlen nyílás található: a fal keleti felében nyílik egy, a déli oldal ablakaival megegyező formájú ablak.

2011.07.21 10:54 guess.who állapot: 4 - koordináta: N 48° 21,562' E 22° 4,571' - pont: 20

Az épület állapota az elmúlt egy évben semmit nem javult, a repedés és a vakolathullások is megvannak. Sajnos.

zsidótemető (6.193 km)
Fa harangláb (6.810 km)