Láczay borház-villa

Sátoraljaújhely Körzeti Földhivatal
Volt Láczay borház-villa, eklektikus 1870.
:
A Megyer-hegy déli lejtőjén szabadon álló, kelet-nyugati tengelyű, téglalap alaprajzú, részben alápincézett, kétmenetes épület, melyet egykor részben fa- részben téglapilléreken nyugvó fatornác övezett.
A romos épület ma már tető nélkül áll, de valaha ccseréppel fedett kontyolt nyeregteteje volt. A déli oldal megmaradt téglapillérei lábazat nélküliek, fejezeteik igen egyszerűek. Az eresz alatt erősen lepusztult levélmotívumokkal díszített fakazetták maradványai láthatóak. A déli oldal tengelyében terasz nyomai fedezhetőek fel. A tornác mögötti homlokzat hét tengelyes. A nyílások ritmusa: A-a-a-A-a-a-a. A tokok az első, egyszerű ajtó kivételével - színvonalas, 20. század eleji asztalos szerkezetek, konzolokon nyugvó fa szemöldökpárkányokkal.
A keleti homlokzat két tengelyében ugyanilyen ablakok nyílnak.
Az északi homlokzat nyolc tengelyes, melynek nyílásritmusa: a-A-A-a-a-a-A-a. A harmadik tengelyben álló pincelejárat, mely felett kisebb világítóablak látható. A többi ablak hasonló, de kisebb a déli oldal ablakainál. Egyik-másikban vasredőny maradványai.
A nyugati homlokzat három tengelye közül az északi egy ugyanilyen ablak, a középső padlásfeljáróra nyíló ajtó volt, míg a déli modern ablak.

A Megyer hegy lejtőjén a Tengerszemhez vezető út mellett fekszik ez a romosodó hajdani villa.
Ma már csak a falak állnak, növényzettel teljesen benőve, alig látszanak.