Görög katolikus templom

g.kat. templom
Sátoraljaújhely Körzeti Földhivatal
Gör.kat. templom, copf, 1800 körül.
:
Utcafrontra merőleges, keletelt, szabadon álló épület. A sárospatak-mustáci görög katolikus templom mintájára épült, bár méreteiben szerényebb. Nyugati homlokzatának középtengelyében a toronytest enyhén előre ugrik. Főbejárata kőkeretes, 3-3 kanellúrával tagolt, szemöldökgyámos egyenes záródással, füzérdíszes klasszicizáló copf díszítményekkel. E fölött lemeszelt szalagcsokros feliratmező felirat nélkül. A karzat magasságában szegmensíves, vakolat keretelésű ablak. A nyugati homlokzat két szélső bejárata szintén kőkeretes, törtíves szemöldökökkel, a bal oldali elfalazva. A tornyon a tetőtér magasságában ovális, a harangházon félköríves ablakok. Tagolt órapárkány törtvonalú bádogsisak, kovácsolt vas kettős kereszt. A déli homlokzat négy tengelyes. A második boltaszakaszban füzérdíszes, copf keretelésű bejárat. A hajó külső falsíkja tagolatlan, az ablakok szegmensívvel záródnak. A harmadik boltszakasz mindkét oldalán félköríves alaprajzú, negyedgömb kupolával fedett kórus fülkék a kántorok számára. A hajó második boltszakaszába nyíló déli bejárat gazdag füzér. Díszes copf keretelésű, felül üresen hagyott supraportával. A szentély kosárívvel zárul. Az északi oldalon egy a kórusfülkébe és egy a hajófalba vágott ablak. Az első és második boltszakasz ablakait elfalazták.

Jó állapotú a templom, kisebb festési és vakolathibákkal.

Rozgonyi-vár (1.806 km)