Pálóczi-várkastély várfalmaradványai

Rom
várkastély
Sátoraljaújhely Körzeti Földhivatal
A telkek végében a Pálóczi-várkastély várfalmaradványai, 15. sz.
:
Az objektum pontosan egy 40*40 méteres, két méter széles kőfallal övezett terület. Három pince tartozik hozzá, melyek lépcsőzetesen szinteken eltolva, délről észak felé helyezkednek el. Az udvarház délnyugati falsarka ma is látható. Az észak-nyugati falsarok alatt lévő pincehelyiség (Trembeczky-pince) dongaboltozatos terével megőrizte a középkori állapotot. A keleti fal alapozási árkát neolitikus rétegbe vágták be, a gödör fölötti sárgás elszíneződésű réteg az eredeti járószintet mutatta. A palota bejáratával összefügghet a Dobó Ferenc utca 64. szám alatti pince, mely egy pillért őriz, és a kapuhoz tartozhatott ez a rész. A Dobó Ferenc utca 66. szám alatt a farkasverem maradványai kerültek elő. A lakóépülethez kapcsolódik a 3., legmagasabban található pince (Töröcsik-pince), melynek boltozatát egy 2 méter széles kőfalba vágták bele.

A kőfal állapotát nehéz megítélni, sehol sem jutottam közel hozzá. Talán a domb tetejéről lehetne rálátni.

Rozgonyi-vár (0.441 km)
Szinyei-ház (0.507 km)