Megújulásunk támogatója:  

Református templom

azonosító:
3045
törzsszám:
1205
szélesség (lat):
N 48° 10,685'
hosszúság (lon):
E 20° 39,383'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Szakrális építmény
eredeti főtípus:
templom
eredeti típus:
ref. templom
megye:
Borsod-Abaúj-Zemplén
helység:
helyrajzi szám:
254
település KSH kódja:
21193
földhivatal:
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Földhivatal
rövid leírás:
Ref. templom, késő barokk, 1784. Famennyezete 1784-ből való.
:
Önmagában álló, egyhajós, keletelt szentélyű. Alaprajza egy kisebb, régebbi és egy újabb, szélesebb közös tengelyű téglalapból áll. A szentély egyenes záródású. Bejárata a hajó déli oldalán. A hajó 2-2 ablaka szegmentíves a bejárat felett 1724-es évszám, lefestve.
Tagoltan ablakai egyenes szemöldökűek.

Állapotjelentések

2020.09.15 16:25 margo állapot: 4 - pont: 48

Visszamentem Radostyánba, mert nyáron a templomba nem jutottam be. Ezúttal a tiszteletes úr kalauzolt, aki Várady Józsefnek, a nagyhírű lelkész - írónak a fia, Zsolt. Várady József emléktábláját a templom bejáratánál ágyazták be az alacsony kőfalba. A református templomokat képekkel, adatokkal, rövid leírásokkal dokumentált könyvei bolti forgalomban nem találhatók, legfeljebb antikváriumban, néha, elszórva. A templomban megvásárolhatók, ezt ki is használtam. Értékes sorozat, lefedi az egész országot, és Erdély egy részét is feldolgozta.
Másik nagy szerencsém az volt, hogy megnézhettem a templom festett tábláinak megmaradt, igen szép kivitelezésű, reneszánsz módra, középtengelyre rendezett két megmaradt, eredeti példányát. Nagyon szép darabok, mellékelem.
Sajnos, a templom külső falainak vakolata tovább romlott. Belül minden rendezett, a mennyezeten a Borsodi templomokra jellemző egyszerű medaillonos festések tagolják a felületet. Középen nagyméretű, plasztikus királykazetta helyezkedik el. Most a parókián őrzik ezeket.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

régi temető (1.091 km)
Lakóépület (1.462 km)
Lakóépület (1.462 km)
Lakóépület (1.543 km)
Lakóépület (1.710 km)
Lakóház (2.775 km)