Kossuth-ház

Sátoraljaújhely Körzeti Földhivatal
Kossuth-ház, barokk, 18. sz.
:
Fésűs beépítettségű utcasorban, a telek északi határán álló, téglány alaprajzú, megközelítőleg kelet-nyugati tengelyű, alápincézett, négyosztatú, kontyolt nyeregtetős, cseréppel fedett épület.
A déli homlokzat öt tengelyes. A tengelyekben elhelyezkedő nyílások ritmusa (nyugatról számítva): a - A - a - a - A. Az első tengelyben modern ablak, a másodikban egy kétszárnyú ajtó, a harmadikban és a negyedikben egy-egy egyszerű, kétszárnyú ablak, míg az ötödikben egy fakeretes pinceajtó áll, félköríves záradékú fülkében.
A keleti homlokzat három tengelyes. A deli tengelyben egy fatokos ajtó, a másik kettőben egy-egy, egyszerű, kétszárnyú ablak áll. Az ajtó felett kisebb méretű, félköríves, szegéllyei keretezett kőlapon évszám látható.
Az északi homlokzat közepén egy kicsiny ablak nyílik, az épület nyugati végen pedig elbontott gazdasági épületek maradványai láthatóak.

Ma is közhit, hogy Kossuth Lajos itt született 1802. szeptember 19-én. Abban az időben az olaszliszkai postamester Wéber András volt. A család oldalági leszármazottai állították és néhai Téglássi István postakocsissal is bizonyítják, hogy Kossuth Lajos édesapja, Kossuth László, a monoki Andrássy család uradalmi ügyvédje, feleségével a sátoraljaújhelyi tiszti értekezletről hazafelé tartott Monokra. Feleségét, Wéber Saroltát, útközben szülési fájdalmak lepték meg. Szerencséjükre még Liszka előtt jártak, ezért az asszonykát szüleinél hagyta, ahol szerencsésen túl is esett a szülésen. A házat most is Kossuth háznak emlegetik.
információ: zsofiavendeghaz.hu
Nagyon szépen fel van újítva az épület