Megújulásunk támogatója:  

Lakóház

azonosító:
2974
törzsszám:
886
szélesség (lat):
N 48° 6,208'
hosszúság (lon):
E 20° 46,732'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
lakóház
megye:
Borsod-Abaúj-Zemplén
helység:
helyrajzi szám:
2535
település KSH kódja:
30456
földhivatal:
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Földhivatal
rövid leírás:
Lakóház, késő barokk, 18. sz. vége.
:
Zártsorú beépítésű, egyemeletes U alaprajzú épület 3+1+3 tengelyes, nyeregtetős, cserépfedésű épület. Lizénákkal, szélesebb középső és keskenyebb 3-3 oldalsó mezőre tagolt. Kőkeretes, záróköves kosáríves kapuzata fölött az emeleten középen egyenes záródású ikerablak szegmensívű szemöldökpárkánnyal egybefogva. A többi, ugyancsak egyenes záródású egyes ablak alatt köténydísz, az ablakok felett pedig íves szemöldökpárkány látható. A földszinti üzletajtó és a kirakatnyílások egyszerű keretezésűek. A bejárati kapu középtengelyében félköríves záródású gyalogbejáró nyílik. Az udvari homlokzat nyugati szárnyán végig függőfolyosó, mely egyrészt kő, másrészt vaskonzolokon nyugszik. A keleti udvari szárnyon nem fut végig függőfolyosó. A függőfolyosó jellegzetessége, hogy a két épületszárnyat egy az udvar felett átívelő folyosórész is összeköti.

Állapotjelentések

2017.06.15 18:52 fehér állapot: 4 - pont: 22

Nagyon szép, harmonikus, jó arányrendű épület a város főterén. A homlokzata most is kifogástalan, az idő rongálásai, a magára hagyatottság jelei a kapun belül mutatkoznak. Hullik a vakolat a függőfolyosókon és a falakról is itt-ott omladozik. Talán csak a kőkonzolok maradtak meg hibátlanul.
Külön érdekességei a gyalogbejárónak a belőle nyíló kis kiszolgáló épületrészek ajtajai. Az egyiknek a rácsos ajtaja mögött egy melléklépcső, és egy kis fülke látható. Talán egy védőszent szobra "lakhatott" benne?
A gyalogbejáró bal oldala tartozik a 7. számú épülethez, a jobboldali pedig a 9/A-hoz, de az egész szervesen egybetartozik. A földszinten a belső udvari részeket mindkét oldalon a Calypso Étterem használja.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Lakóház (0.024 km)
Lakóház (0.033 km)
Lakóház (0.050 km)
Lakóház (0.050 km)
Lakóház (0.063 km)
Lakóház (0.076 km)
Megyeháza (0.080 km)
Városháza (0.086 km)