Megújulásunk támogatója:  

Báji Patay-ház

azonosító:
2947
törzsszám:
860
szélesség (lat):
N 48° 6,220'
hosszúság (lon):
E 20° 46,634'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
lakóház
megye:
Borsod-Abaúj-Zemplén
helység:
helyrajzi szám:
4
település KSH kódja:
30456
földhivatal:
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Földhivatal
rövid leírás:
Volt Báji Patay-ház, barokk eredetű. Átalakítva klasszicista és eklektikus stílusban a 19. sz.-ban. Irodák.
:
Zártsorú beépítésben álló, "U" alaprajzú, egyemeletes lakóház. Alápincézett épület. Az épület utcai főhomlokzatának 1+3+1 tengelyes középrizalitjában nyílik a kapu, az ablaktengelyeket korinthoszi fejezetes óriás pilaszterek választják el. A szélső tengelyekben ikerablakok. A középrizalitot timpanon zárja. Az ablakok a középrizalit félköríves záródású emeleti ablakainak kivételével egyenes záródásúak. A földszinti ablakok jellegtelen sima keretezése az 1920-as évek végi átépítés eredménye.
Az épület udvari homlokzatán függőfolyosó.
Az épület nyeregtetős, bádoglemezzel fedett.

Állapotjelentések

2017.06.27 09:58 fehér állapot: 4 - pont: 22

A Fráter György Katolikus Gimnázium Szent Teréz Leánykollégiuma működik benne. Az elmúlt évben teljes belső felújításon ment át, ennek megfelelően a belső terek és helyiségek szépen rendben és tisztán tartottak. Az utca felőli homlokzatán a szép stukkódíszek és a tető alatti falrészek sérültek, a vakolat néhány helyen peregni kezd.
Érdekes a sok átépítés következtében kialakult stíluskeveredés. Ráadásul a kollégiumi funkció miatt is be kellett építeni újabb, mai elemeket (pl. a felvezető lépcsőn a lambériát). Összességében azonban jól megtartott épület.

Története és jellemzői:
"A barokk eredetű Báji-Patay-házat a XIX. században klasszicista és eklektikus stílusban átalakították. A Klier Vencel építőmester által emelt épületben kapott helyet a katolikus gimnázium kollégiuma.
Az épület mai formáját a 18-19. század fordulóján nyerte el, amikor a földszintes, 18. századi nemesi kúriát emeletessé építették át. Az egykori tulajdonos Báji-Patay család az átépítést Klier Vencel miskolci építőmesterrel végeztette el. Nagyobb felújítására 1927 körül került sor, miután a 20. század elején itt működő városi zeneiskola a közeli Zenepalotába költözött át.
Kollégiumi célra 1996-ban alakították át az eredeti részletek felhasználásával.
Az alápincézett, egyemeletes lakóház földszinti termei boltozatosak, az emeletiek síkmennyezetesek. Az utcai homlokzat középrizalitjában nyíló kosáríves kapuzat mögötti áthajtóból vezetnek lépcsők az emeletre.
Az épület utcai főhomlokzata timpanonos, középrizalitos megoldásaival a klasszicista stílus jellemző jegyeit hordozza. A főhomlokzatot két szélén egy-egy, a kapubejárat mellett pedig két-két korintoszi fejezetes pilaszter teszi még hangsúlyosabbá.
Az ablakok a középrizalit félköríves záródású emeleti ablakainak kivételével egyenes záródásúak. A földszinti ablakok jellegtelen, sima keretezése az 1920-as évek végi átépítések eredménye, a vasrács 1958-ban került rájuk. Az emeleti ablakokat - a főhomlokzat egységébe illeszkedve - korintoszi pilaszterek szegélyezik, szemöldökpárkányuk fölött Miskolcon egyedülálló, szép kivitelezésű, gazdag plasztikai dísz fut végig."

Forrás: Miskolc - Látnivalók - Belváros
http://miskolc.hu/turizmus/latnivalok/belvaros/baji-patay-haz-katolikus-kollegium

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Lakóház (0.015 km)
Lakóépület (0.022 km)
Lakóépület (0.046 km)
Lakóépület (0.046 km)
Zenepalota (0.072 km)
Lakóház (0.074 km)
Lakóépület (0.099 km)
Városháza (0.099 km)
Megyeháza (0.102 km)