Péchy-kúria

Encs Körzeti Földhivatal
Volt Péchy-kúria, klasszicizáló késő barokk, 1802.

Qtatom kollega másfél évvel ezelőtti fotóihoz képest sajnos megállapítható, hogy az emlegetett "fokozatos helyreállítás" teljesen kimerült a terület kaszálásában, az épületen semmi, de semmi változás nem történt. A vakolat ugyanúgy vizes-koszos, a tetőzet alatti párkány, a lábazat vakolata szinte teljesen hiányzik; a tornác fölötti kapuív továbbra is beszakadva stb. Azt már ne is tegyük hozzá, hogy a fokozatos helyreállítás a rendszerváltás után kezdődött...

Pozitívum, hogy (úgy tűnik) a tetőzet legalább egyben van, nem áztatja a födémet és a falakat semmi. Néhány melléképület meglepően jó állapotú, illetve a terület is rendesen körbe van kerítve. Sajnos az egykori parkból mára gyakorlatilag semmi nem maradt (egyetlen idősebb fa látható a kapu közelében, a kerítés mellett, a többi részen csak fű van), ami azért szintén nem túl örömteli látvány.