Megújulásunk támogatója:  

Görög katolikus templom

azonosító:
11786
törzsszám:
11257
szélesség (lat):
N 48° 16,764'
hosszúság (lon):
E 21° 1,424'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Szakrális építmény
eredeti főtípus:
templom
eredeti típus:
g.kat. templom
jelenlegi kategória:
Szakrális építmény
jelenlegi főtípus:
templom
jelenlegi típus:
g.kat. templom
megye:
Borsod-Abaúj-Zemplén
helység:
helyrajzi szám:
116 (környezet: 31, 32, 33, 34, 35, 114, 115, 117, 207)
település KSH kódja:
5333
földhivatal:
Encs Körzeti Földhivatal
állapot:
rövid leírás:
A görög katolikus templom 1892-1896 között, historizáló stílusban épült. Homlokzati középtornyos, egyszerűen alakított hajójához félköríves szentély kapcsolódik. Az építés idejéből származik belső berendezése, ekkor kapta teljes képsoros ikonosztázát is. A templom kifestése a XX. század második felében készült.
A templom a barokk korban kialakult klasszikus, háromosztatú alaprajzi formájával a 18. század végi kamarai típustervet követi. A görög katolikus templomépítészet ún. nyugati típusú alaprajzi formákkal válik gyakorivá Magyarországon, ennek hagyománya tovább él a 19. század végén is, stílusjegyei felfedezhetők a templomon.
külső leírás:
A középtornyos templom hajója 2-2 ablakkal tagolt, 1-1 ablakkal tagolt szentélye nem azonos szélességben, de azonos magasságban, félkörívesen zárja a hajót. Pala- és részben bádogfedéses, nyeregtetős tetőszerkezete az épület vonalához igazodik. Rizalitszerűen előrelépő középtornya kétszintes, törtvonalú sisakja bádoghéjazatos.
A körbefutó lábazat körben azonos magasságú, betonozott. A toronyalj és a hajó falfelülete lizénákkal tagolt, amelyek a körbefutó golyvázott főpárkányzat, illetve az osztópárkány magasságáig emelkednek.
Az előrelépő torony alsó szintjén kőkeretes, félköríves bejárati ajtó és karzatablak nyílik. A bejárati ajtó szemöldökmezejét konzolokon álló, felül megtört timpanon zárja, benne feliratos, füzérdíszes kis stilizált posztamens áll. A felirat: 1895. A kapu ívháromszögei koszorúmotívumosak. A szalagkeretes karzatablak konzoltagos könyöklőpárkányon áll.
A torony felső szintjének homlokoldalait egyszerű fejezetdíszes pilaszterek keretezik, az előbbivel megegyező ablakok törik át, teljes főpárkány zárja. A főnézeti oldalt még egy szalagkeretezéses körablak hangsúlyozza. A hajó homlokzatának a tornyot közrefogó két oldalsó tengelyén nincs nyílás. A tető tagolatlan oromzatát két oldalról egy-egy négyszögpilléren álló kereszt fogja közre.
A hajó- és szentélyablakok kiképzése megegyezik a toronyablakok kiképzésével.
A templomkertben korpuszos kőkereszt áll, amelynek felső harmadán az INRI felirat látható. Posztamensének homlokoldalán félköríves mezőben felirat és 1892-es évszám.

állapot leírása:
A templom külső vakolata viszonylag jó állapotban van, egyes helyeken vizesedések nyomai fedezhetők fel.
A belső felújított, jó állapotú.

Állapotjelentések

2018.04.04 14:50 fehér állapot: 4 - pont: 116

A homlokzatán a bejárat bal oldalán a rizaliton egy kisebb, a tornyán nagyobb területen leesett a vakolat. Belül szépen rendben tartott minden.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

feszületek (3.320 km)
Péchy-kúria (3.419 km)
Lakóépület (3.518 km)