Megújulásunk támogatója:  

Patay-kastély

azonosító:
2631
törzsszám:
1388
szélesség (lat):
N 48° 17,044'
hosszúság (lon):
E 21° 12,516'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
kastély
megye:
Borsod-Abaúj-Zemplén
helység:
helyrajzi szám:
1483
település KSH kódja:
3595
földhivatal:
Szerencs Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Volt Patay-kastély, klasszicista, 1820 körül.

Állapotjelentések

2011.02.20 13:31 guess.who állapot: 2 - koordináta: N 48° 17,071' E 21° 12,484' - pont: 3

A kastély állapota továbbra is nagyon rossz, de úgy tűnik, hogy két-három egykori gazdasági épületen valakik "dolgoznak": ősz óta beszakadt a tetőzetük, széthordtak faldarabokat, felfeszítettek ajtókat stb. A kastélyon nem látszik feltűnő változás, csak suhancok járhatnak ide unatkozni, legalábbis a feliratokból és az itt-ott letördelt kövekből ez látszik.

----------------------------------
Az abaújszántói önkormányzat jóvoltából sikerült hozzáférni a kastélyról 2004-ben, Nagy Veronika és Szőke Balázs által készített építés- és művészettörténeti dokumentációhoz melyben több, eddig homályos részlet is tisztázásra került, ezeket megpróbálom az alábbiakban összefoglalni. Emellett néhány régi fénykép (sajnos elég rossz minőségű) kópiáját is megszereztem.
A képekről és a dokumentumokból több dolog is látszik:
-a kastély főbejárata előtt korábban egyértelműen jókora terasz állt, kétoldalt lépcsőkkel, fölötte pedig egy díszes, svájci stílusú előtető látható, mely fából készülhetett (amennyire a képeken ki lehet venni), faoszlopai között faragott vagy fűrészelt fa mellvéddel. Az előtető nyoma még jelenleg is látszik a középrizalit északnyugati végfalán.
-a tetőzet borítása az 1960-as években már biztosan bádoglemez volt, de az egykorú grafikus ábrázoláson is ez látszik. Korábban vélhetően cserépfedése volt, ennek egy része az 1960-as képeken még látszik.
-szintén a grafikus ábrázoláson látszik, hogy a korabeli kémények oldalsó füstnyílásúak voltak, ilyenekkel ma már szinte csak a belső-zempléni területeken, főként Háromhután lehet találkozni.
-a vakolatot az 1980-as évek elején lezajlott felújítás (inkább csak állagmegóvás :-/ ) során verték le a falakról, hogy ezzel a vizesedési problémákat megoldják.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.