Kecskemét Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Szabadon álló, egyhajós templom, záródása a korábbi templom egyeneszáródású, támpilléres szentélye, a záródás felett kontyolt nyeregtető. ÉK-i homlokzata előtt toronynyal, timpanonnal lezárt homlokzati síkból kilépő bejárata a torony ÉK-i homlokzatán. A hajó bejárata fölött építési emléktábla: 1901. Neogótikus vakolat architektúra a homlokzatokon és a tornyon. Fiókos dongaboltozatos belső tér. Berendezés: jellemzően: 19. század eleje. Épült 1901-ben, a középkori Szentkirály település 13. századi, a 14. században újjáépített templomának felhasználásával. A templomtól ÉNy-ra: parókia és melléképülete. A templom záródásától DNy-ra: a középkori Szentkirály falu feltárt maradványai.
külső leírás:
Település végén, kisebb magaslaton szabadon álló, e század elején épült, historizáló református templom, téglalap alakú hajóval, a hajó előtt álló, négyszögletes alaprajzú toronnyal, és a templom másik rövidebb végén lévő, négyszögletes alaprajzú, két sarkán támpillérrel megerősített gótikus épületmaradvánnyal (ma szentély).
Hajó hosszanti oldalain 3-3 félköríves záródású ablak,
Nyeregtető, pala lefedés.
Torony 2 emeletes, fszt-en kör alakú ablakkal, emeleten félköríves záródású keskeny ablak, körülötte ion oszlopfejezetes falfülkék, második emeletén félköríves záródású ikerablak.
A torony alján és az oldalfalon téglalap alakú, kétszárnyú bejárati ajtók, kapuépítménnyel, melynek 3 karélyos, ívsoros béllettel díszített timpanonja van.. Szélkakason "1901".
A templom mellett, a domb aljában 3 épület áll, a telek bejáratának háttal egy téglalap alakú épület, a templom oldalfalára néző "T" alaprajzú földszintes egykori lelkészlak, valamint a hozzá hasonló újonnan épült (az utóbbi években) imaház.
Némi vizesedés, inkább a középkori részen. (1997)

Szép templom a dombtetőn