Vörös-kastély

Kecskemét Körzeti Földhivatal
Felújítás / átépítés alatt
rövid leírás:
Szabadon álló, téglalap alaprajzú, egyemeletes épület manzárdtetővel, beépített tetőtérrel. DNy-i, főhomlokzatán két poligonális rizalit. Közöttük a középtengelyben elhelyezkedő, timpanonos főbejárat előtti terasz, két oldalán íves lépcsőkarokkal. A hátsó homlokzat közepe fölött törtívű timpanon. A falfelületek lizénás-tükrös kialakításúak. Földszintje egytraktusos, csehsüveg- és dongaboltozattal. Az épület legkorábbi magja egy a Teleki család birtoklása idején, a 18. század végén épült juhakol. Az 1861-1863 között a Telekiektől a Zeyk család örökölte a birtokot. 1873-ban már új tulajdonos kezében volt, aki a juhakolt kastéllyá építteti át. Az 1920-as években ismét átépítették, ekkor bontották el a homlokzat előtti toronyszerű építmény kupoláját. 1931-ben Schaaf József szerezte meg, aki 1979-ig birtokolta. Az épület romlásnak indult, 2000-ben tulajdonosa, eredeti jellegétől idegen módon újjáépítette.
1998.

2020.08.21 18:11 tebali állapot: 4 - koordináta: N 46° 59,638' E 19° 23,415' - pont: 182

Az épület általános állapota jó, szállásként működik.
A 2000-ben befejeződött felújítás valóban eléggé átalakította, így hangulatos, történelmi benyomást sugalló épület, de külsejében és belsejében is hamis képet nyújt. A Magyar Kastélylexikon 2003-as kiadásában látott kép alapján úgy tűnik, hogy csak a fő falak és a két toronyszerű kiszögellés maradt meg az eredetiből.
Az épület környezete szép, ápolt, a homlokzaton pár helyen a vakolaton jelentkezett már az igény egy közeljövőbeli felszíni felújításra.

Rendek tanya (6.683 km)
könyvtár (8.914 km)
S. Nagy-tanya (9.054 km)
jegyzői lakás (9.138 km)

Kapcsolódó Légből kapott képek

A Bács-Kiskun megyei Kunbaracs kastélyának bár nincs olyan fényes, történelmi eseményekben gazdag múltja, mint jó néhány hazai kastélynak, de neve és formája révén még is sok olyan felsorolásban feltűnik, melyben kevéssé ismert vagy különleges kastélyokat sorolnak fel.