Megújulásunk támogatója:  

Római katolikus templom

titulus:
Kisboldogasszony
azonosító:
2311
törzsszám:
681
szélesség (lat):
N 46° 29,474'
hosszúság (lon):
E 19° 44,146'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Szakrális építmény
eredeti főtípus:
templom
eredeti típus:
r.k. templom
eredeti altípus:
r.k. plébániatemplom
jelenlegi kategória:
Szakrális építmény
jelenlegi főtípus:
templom
jelenlegi típus:
r.k. templom
jelenlegi altípus:
r.k. plébániatemplom
megye:
Bács-Kiskun
helység:
helyrajzi szám:
1684
település KSH kódja:
24396
földhivatal:
Kiskunhalas Körzeti Földhivatal
állapot:
rövid leírás:
Szabadon álló, keletelt, egyhajós, egyenes szentélyzáródású templom, a szentély felett kontyolt nyeregtetővel. K-en, a szentély mögött tűzkiáltó erkélyes torony. Szentélye D-i oldalához emeletes, É-ihoz részben emeletes melléktér kapcsolódik. Pilaszterekkel tagolt Ny-i homlokzatán kis kiülésű középrizalit, benne szegmentíves záródású bejárat, amely két oszlop által tartott íves, nyitott timpanonnal keretezett, benne címerpajzs. A homlokzat főpárkánya felett íves timpanon, az oromzat törtvonalú, két szélén vázákkal. A kapu fölött félköríves záródású keretben újabb falkép. A két szélső tengelyben szoborfülkék, Szent István és Szent László szobraival. A torony K-i homlokzatán félköríves fülkékben Szent Péter és Szent Pál színezett faszobrai, 18. század második fele, alattuk Mária a város címerével és lakóival, valamint emléktábla, bronz, 20. század vége. Csehsüveg boltozatos hajó és szentély, a hajó bejárati oldalán karzat, az oldalfalak mentén, a pillérközökben falfülkék, felettük empórium. Berendezés: jellemzően 20. század eleje: főoltár, oltárkép: 1817 (Joseph Schöfft); mellékoltárok: 1903 körül. A templomot 1744-ben kezdték építeni és 1762-ben készült el, majd 1805-1809 között átépítették, bővítették (építész: Rabl Károly). 1903-ban felújították.
külső leírás:
A Petőfi tér (egykori Fő tér) DK-i oldalán áll a keletelt későbarokk plébániatemplom. Téglalap alaprajzú hajójához csatlakozik a szintén téglalap alakú, de keskenyebb szentély, a szentély keleti végén négyzet alaprajzú torony, a szentély északi és déli oldalán egy-egy téglalap alaprajzú, a hajó falától kiugró sekrestye.
Torony keleti falán "1816" dátum, alatta két félköríves szoborfülkében Szt. Péter és Pál barokk faszobra, valószínűleg az előző templom valamelyik oltáráról.
A templom nyugati homlokzatán 4 enyhe kiülésű falpillér osztja 3 részre, a középső rész enyhe kiülésű középriazlit.
Mintegy 1-1,2 m-es lábazat fut körbe, a középrizalitban szalagkeretes szegmensíves záródású kapu, melynek ívelő szemöldökét két korinthoszi oszlop tartja, az ívelt szemöldök közepén a város (?) címere. Az emeleti részen a két szélső szakaszban félköríves záródású szoborfülke, benne Szt. István és László szobra, fülke alján szegletes, bojtokkal ékesített köténydísz. A homlokzatot vastag főpárkány és a középrizalit felett félköríves "tympanon" zárja. E fölé emelkedik a barokkosan ívelt oromzat, szélén két kővázával, közepén egy körablakkal és tympanonos lezárással.

állapot leírása:
Némi vizesedés (1997).

Állapotjelentések

2018.06.26 07:48 Emese62 állapot: 5 - pont: 37

Jelenleg is folyik a felújítása a teljes tetőszerkezet kicserélve, a belső térben némi vizesedés látható, Ízléstelen és nem odavaló modern üvegezett előteret készítettek a szép régi kovácsoltvas apácarácsok helyett. A parkja rendezett, sok szép szobor van, köztük egy Szentháromság és egy Nepomuki Sz. János, Mária érdemes lenne megnézni őket is! Egész fotót a nagy fáktól nem tudtam készíteni.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Lakóépület (0.170 km)
Lakóépület (0.188 km)
Malomépület (0.497 km)
vasútállomás (8.380 km)
Lakóépület (8.449 km)
községháza (8.491 km)