Lakóház (Kenyérsütőház, tájház)

kulturális és szórakoztató épület
múzeum
Kiskunhalas Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Fésűs beépítésben álló, téglalap alaprajzú, földszintes, nyeregtetős, náddal fedett épület, a DNy-i véghomlokzatához kapcsolódó, nyeregtetős istállóval és óllal. ÉK-i, utcai homlokzatán egy ablak, a homlokzat K-i végéhez palánkkerítés csatlakozik, kapuval. Udvarában gémeskút, valamint faoszlopokon álló félnyeregtető alatti nyári tűzhely. Egytraktusos elrendezésű. Konyhája szabadkéményes, kemencével, nyitott és "rózsás" tűzhellyel. A helyiségek padlója döngölt, homokkal szórva. Épült a 19. század második felében, 1982-ben a helyi termelőszövetkezet megvásárolta és tájházat rendezett be a házban, később a Konecsni György Helytörténeti Múzeum kezelésébe került. Népi műemlék.
külső leírás:
Téglalap alaprajzú telken, fésűs beépítéssel épült, az utca vonalához igazodó, téglalap alaprajzú, vályogfalú, nádtetős, a századforduló táján (?) épült népi lakóház, a hozzákapcsolodó alacsonyabb, szintén vályogfalú, de cseréptetős gazdasági épülettel, az udvar közepén kemencével, az utca vonalához közelebb gémeskúttal.
Utcai homlokzatának közepén egy kicsi ablak.
Udvari homlokzata 5 tengelyes, a gazdasági épület 2 tengelyes.
Utca felől 1. tengely szobaablak, 2. tengely a bejárat, 3. tengely a másik szoba ablaka, 4. tengely padlásfeljáró, 5. tengely kamraajtó. Gazdasági épület 2 tengely a magtár/istálló és ól bejárata.
Tornác nincsen, de a tető vonala a ház fala elé ugrik, hogy védje a bejövőket az időjárás szeszélyeitől.
Tetőforma: nyeregtető.
Az udvarra a ház mellett a kerítéshez tartozó fakapun lehet bejutni.