Megújulásunk támogatója:  

Iskola (Szűts József Általános Iskola)

azonosító:
2304
törzsszám:
604
szélesség (lat):
N 46° 25,725'
hosszúság (lon):
E 19° 28,751'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Középület
eredeti főtípus:
oktatási és gyermekintézmény
eredeti típus:
általános iskola
jelenlegi kategória:
Középület
jelenlegi főtípus:
oktatási és gyermekintézmény
jelenlegi típus:
általános iskola
megye:
Bács-Kiskun
helység:
helyrajzi szám:
3668
település KSH kódja:
32434
földhivatal:
Kiskunhalas Körzeti Földhivatal
állapot:
Kielégítő
rövid leírás:
Utcavonalon, szabadon álló, L alaprajzú, egyemeletes saroképület, változatos tetőformákkal, tetőablakokkal. Az L szárainak találkozásában gúlasisakos tornyokkal kiemelt bejárati építmény, mellette, a D-i szárnyban kontyolt nyeregtetős lépcsőház. A K-i szárny É-i végén kontyolt nyeregtetős pavilon, a D-i szárny Ny-i végén, kereszt alakú, nyeregtetős, oromfalas pavilon, amely a D-i szárnyhoz negyedkörívvel kapcsolódik. K-i és D-i, utcai homlokzatain a homlokzat középső része a szélső pavilonokhoz, illetve a bejárati építményhez képest visszahúzva. Az épület vakolt falfelületein teljes magasságú, téglaburkolatos, lépcsőzött lizénák. Egytraktusos, oldalfolyosós elrendezésű, 20. század eleji nyílászárók. Díszterme a bejárati építmény emeletén. Kerítése falazott lábazatos és pilléres, vaspálcasorral. Épült 1912-1913-ban, az állami iskolaépítési program keretében (építész: Györgyi Dénes, kivitelező: Steiner József).
külső leírás:
L alaprajzú, egyemeletes sarokház változatos tetőformákkal, cserépfedéssel. Kerítése egykorú.
Homlokzatán nyerstégla és vakolt felületek váltakoznak. Köztársaság úti homlokzata a bejárati tömböt nem számítva 3+3+3+3 tengely, az utolsó 3 tengely rizalitban. Nyílásai állótéglány alakúak, keret nélkül; helyüket a vakolt falfelületen a közvetlenül mellettük lefutó függőleges téglalizénák jelölik ki. Az említett téglasávok kettősen lépcsőzöttek, 3-3 tengelyenként és a sarkokon megjelenik közöttük a vakolt falsík is, harmadik "lépcsőként". Tehát tulajdonképpen a téglalizénák és az ablakok síkja "bemélyed" az alap falsíkhoz képest. Az épületet alul alacsony lábazat zárja le, párkánya nincs.
A Kígyó u. és Köztársaság u. sarkán levő bejárati tömbön a tégla dominál, a nyílások nyújtott téglalap alakúak, az egész a Kós Károly-féle templomok főhomlokzatatát idézi. Kígyó utcai homlokzatának tagolása hasonló a Köztársaság utcaiéhoz, úgyszintén az udvariakéi, egyszerübb kiadásban, ill. az udvaron félköríves záródású emeleti ablakokkal.

Állapotjelentések

2014.05.30 16:40 klo állapot: 5 - pont: 12

Az iskolaépület továbbra is remek állapotban van, változást nem tapasztaltam.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Lakóépület (0.145 km)
Lakóépület (0.155 km)
Lakóépület (0.155 km)
Kisvárosháza (0.171 km)
Városháza (0.199 km)
Lakóépület (0.221 km)
Lakóépület (0.224 km)
Lakóépület (0.244 km)
Lakóépület (0.253 km)