Kisvárosháza

Kiskunhalas Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Utcavonalon, szabadon álló, téglalap alaprajzú, egyemeletes saroképület, kontyolt nyeregtetővel. Ny-i, udvari homlokzatának É-i végéhez földszintes, nyeregtetős épületszárny kapcsolódik, L alaprajzúvá bővítve az épületet. A főépület K-i homlokzatán kis kiülésű középrizalit. Földszinti ablakai fölött félköríves szemöldökpárkányok, kapu a középső tengelyben. Kéttraktusos elrendezésű, a földszinten csehsüveg boltozatos, az emeleten síkmennyezetes helyiségekkel, részben átépítve. Kályhafülkék, 19. század végi nyílászárók. Az É-i szárny utcai homlokzata pilaszteres tagolású. Egytraktusos, oldalfolyosós elrendezésű, síkmennyezetes helyiségekkel, részben átépítve, 19. század végi nyílászárók. Az itt állt földszintes épületben 1796-ban görög kereskedők üzletei voltak, majd kiskun kapitányi ház, melyet 1850-ben építettek át mai formájára. Itt helyezték el a városi hivatalokat, a dísztermet és a fogdát, de kvártélyház is volt. A 19. század végén itt működött a kaszinó.
külső leírás:
L alaprajzú, Köztársaság utcai részén egyemeletes, Szász Károly utcai részén földszintes, cseréppel fedett konty- ill. nyeregtetős sarokház.
A Köztársaság utcai épületrész Köztársaság utcai homlokzata 2+3+2 tengelyes, Szász Károly utcai homlokzata 3 tengelyes. A homlokzatokat vízszintesen lábazat, egyrészes osztópárkány, könyöklőpárkány (amely egyébként csak az ablaktengelyek között húzódik, alattuk nem) és kétrészes főpárkány, függőlegesen a középrizalit és a sarkok emeleti részén megjelenő falsávok tagolják. Az ablakok állótéglány alakúak, a földszintiek keretezetlenek, az ablaknyílás fölött félkörívet leíró vállpárkánnyal, az emeletiek szalagkeretesek, szemöldökkel. A Szász K. u-i homlokzat hasonló kiképzésű.
A földszintes szárny 1+5+8 tengelyes, lábazattal, háromrészes koronázópárkánnyal, a tengelycsoportok között pillaszterekkel.
Kapuja a 4. tengelyben nyílik, kapualja 3 szakasz hosszú, szegmentíves dongaboltozattal.
Udvari homlokzatai ötletszerűek, igénytelenek és átépítettek.