Szentháromság-kápolna

kápolna
Temetőkápolna
kulturális és szórakoztató épület
könyvtár
Kecskemét Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Az Árpád krt., Küküllő u., Mátis Kálmán u. által határolt területen, kis dombon, szabadon álló, nyolcszög alaprajzú épület, ívelt teteje fölött sátortetős lanternával. Oldalai tükrös kialakításúak, nyolcszög alakú ablakokkal, illetve vakablakokkal. Árpád krt. felőli oldalán található, félköríves záródású bejáratához lépcsősor vezet, vasajtaján évszám: 1865, fölötte félköríves záródású, üres szoborfülke. Épült 1718-1726 között, 1739-ben, a nagy pestisjárvány után, temetőt nyitottak körülötte, melyet csak 1964-ben zárták be. A kápolnát könyvtárként használták 1969-1998 között, amikor is a katolikus egyház visszakapta.
külső leírás:
Az 1960-70-es években épült lakótelep játszóterének közepén, kis dombon szabadon áll a barokk temetői kápolna, mely nyolcszög alaprajzú, barokkosan ívelt, palával fedett tetején huszártorony, mely szintén nyolcszög alakú. Bejáratához lépcső vezet, a bejárat félköríves záródású, szalagkeretes kétszárnyú vasajtó, rajta "1865", felette félköríves záródású szoborfülke, jelenleg üres. A bejárattól számított 1. és 2. oldalon nyolcszög alakú ablakok. Mindegyik oldalt faltükör díszíti.
állapot leírása:
Jelenleg használaton kívül. Kivülről rendben, de nem úgy néz ki, mint amivel sokat tördőnek. Az épületbe nem lehetett bejutni (1997).

Az épület állapota változatlan. A lábazati hibák talán nagyobbak lettek.

lakóház (0.092 km)