Kovács-tanya

tanyaház
tanyaház
Kiskunfélegyháza Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Alacsony léckerítéssel övezett telken, szabadon álló, földszintes épület, istálló-kocsiszín, ól, fészer és gémeskút együttese. Az épületek téglalap alaprajzúak, nyeregtetősek, az istálló-kocsiszín egyik végéhez félnyeregtetős toldalék kapcsolódik. Az ól, az istállókocsiszín és a fészer náddal fedett. A lakóház eredetileg egytraktusos volt, de tornáca beépítésével kéttraktusossá alakították. A tornác előtt faoszlopokra támaszkodó, félnyeregtetős, terasz. Népi műemlék.
külső leírás:
Alacsony léckerítésel övezett telken álló lakóház, istálló-kocsiszín, ól, fészer és gémeskút együttese. A lakóház eredetileg egymenetes, melyet mára a tornác beépítésével kétsorosra alakítottak. Falazata vakolt, fehérre meszelt. Tetőzete cseréppel fedett nyeregtető. Főhomlokzata előtt négy faoszloppal alátámasztott cseréppel fedett féltető alatt kövezett terasz. A főhomlokzat 2-1-2 tengelyes, melyből a középső ajtó, a többi egyenes záródású, modern kialakítású ablak. A bal oldali oldalhomlokzatban egyszerű deszka padlásfeljáró. A hátsó homlokzaton három fatáblás, modern ablak. A telek bal oldalán nád nyeregtetővel fedett istálló és kocsiszín. Falazata vakolt, fehérre meszelt. A telek jobb oldalán nád nyeregtetővel fedett disznóól. Mellette náddal fedett, fa oszlopokon álló nyitott fészer helyezkedik el.

A tanya és melléképületei remek állapotban vannak.

Flóring-tanya (0.605 km)