Római katolikus plébániaház

plébánia
plébánia
Kunszentmiklós Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Az r. k. templomtól (trsz.: 626) Ny-ra, szabadon álló, L alaprajzú, földszintes lakóház, ÉK-i homlokzata fölött csonkakontyolt nyeregtetővel. Udvari homlokzatán tornác, beton oszlopszékekre helyezett faoszlopokkal, az eresz alatt apácarácsos árnyékvetővel. Egytraktusos elrendezésű, síkmennyezetes helyiségekkel, 19-20. századi nyílászárók. Épült 1777-ben, az 1825-ös tűzvész után helyreállították, a 20. század elején felújították.
külső leírás:
A katolikus templommal szemben, két utca találkozásában, mindkét utca vonalához igazodva áll az "L" alakú alaprajzú, földszintes, udvari homlokzatán fa tornáccal díszített, cseréppel fedett kontyolttetős, 18. sz-ban épült, de a 19. sz. első felében átépített barokk/klasszicista (?) plébániaház.
Két, utcákra néző homlokzata teljesen jelentéktelen, a Damjanich utcával párhuzamos udvari homlokzata 3 tengelyes: 1+1+1, a Damjanich utcára merőleges hosszabb udvari homlokzat 7 tengelyes, jócskán átszabdalva ás átalakítva. A tornác valószínűleg e század első fele.

A plébánia már más funkciót kapott, állapota változó, a hátsó oldal romló képet mutat.

Rabbiház (0.260 km)